Dertig jaar geleden hing er in het Catalaanse stadje Terrassa een grote klok boven de wieg van Xavi Hernández Creus. Tiki taka, tiki taka, tiki taka. De kleine Xavi absorbeerde het geluid en raakte het nooit meer kwijt.

Vicente del Bosque had het geprobeerd. De Spaanse bondscoach wilde de hoge verwachtingen temperen. Tranquilo in de oefenwedstrijden, verzocht hij zijn jongens bij de start van de voorbereiding.

Maar zie ze maar te temmen. In Oostenrijk, waar Spanje tegen Saudi-Arabië en Zuid-Korea speelde, lukte het nog. De regerend Europees kampioen won twee keer moeizaam.

Wervelstorm

Afgelopen woensdag tegen Polen was er geen houden meer aan. De Oostblokkers hadden pech en kregen in Murcia een wervelstorm over zich heen. Spanje won met 6-0.
Vooral de 2-0 (wie het niet heeft gezien, ga direct naar YouTube) was buitengewoon.

In zeven seconden: Xavi, Silva, Xavi, Iniesta, Silva, Iniesta geeft lobje over de verdediging, voorzet Xavi, Silva tikt binnen. Het geluid van die grote klok uit Terrassa klonk.

Del Bosque geeft af en toe een aai over de bol. Schreeuwend de boel oppeppen, zoals zijn voorganger Luis Aragonés deed, laat hij. Met tactiek bemoeit hij zich nauwelijks. Niet nodig. Als bondscoach won hij 25 van de 26 wedstrijden. Hij stuurt zijn jongens het veld in, meer niet. Wat moet hij zijn spelers vertellen?

Regisseur Xavi

Ze regelen het zelf wel. En de man die alles aanstuurt, faalt zelden, weet Del Bosque. Xavi is een regisseur die van elke film weer een meesterstuk maakt. Altijd gaat de bal weer door. Snel, naar voren. Voetballen, wil hij. Voetballen. Tiki taka. Of het nou bij Barcelona of Spanje is.

Hij is nog nooit zo goed geweest als nu, vindt Xavi zelf. Zijn doel is duidelijk: ‘De finale halen en winnen.’ De middenvelder vertelde recent al zeker duizend keer gedroomd te hebben over het omhooghouden van de wereldbeker.

Na de wedstrijd tegen Polen riep Del Bosque het nog maar eens: ‘We moeten niet te euforisch worden.’ Maar wij laten ons niet voor de gek houden. Zolang de klok tikt, is Spanje niet te stoppen.