Elke week beantwoordt de redactie van NUsport vragen van haar lezers over een actueel onderwerp uit de sportwereld. De vragen kunnen aan het begin van de week worden ingestuurd, de antwoorden zijn op donderdag terug te lezen in de rubriek 'Wat vraagt u NU?'

Deze week staat de redactie stil bij de Ronde van Zwitserland. Wielerverslaggeefster Manon Colson geeft antwoord.

Laten de toppers al het achterste van hun tong zien in deze ronde? Of rijden ze op 80%? Michael Hamelink, Overslag.

Rijdt een topper in een voorbereidingskoers als de Ronde van Zwitserland heel goed en overtuigend, dan wordt geroepen: ha, hij piekt te vroeg! Rijdt een topper als een natte krant, dan is het: ongelooflijk, hoe kan hij die achterstand nog goed maken? Een renner die straks in de Tour de France voor het geel wil rijden, kan het dus eigenlijk nooit goed doen.

Zelf werken die renners overigens graag mee aan het gespeculeer. Ze strooien zand in de ogen van media en concurrentie. Er zijn er die dóen alsof ze slecht zijn, als een volleerd acteur zwoegend en zwetend halverwege het peloton klimmen en ondertussen slechts de helft van hun krachten aanspreken.

Of ze zeggen als de vorm echt tegenvalt dat ze heus nog niet in topvorm wilden zijn, en als ze wél hard rijden dat het precies volgens plan is. Meest gangbaar is echter dat een klassementsrenner zichzelf een laatste keer wil testen. Maar hij wil ook weer niet teveel in het rood rijden, dus zal hij zijn etappe(s) bewust uitkiezen.

Ik heb het parcours van de ronde gezien. Omdat er geen aankomsten bergop zijn vraag ik mij af of het voor de klimmers als Gesink of Armstrong wel uitdagend en spannend genoeg zal worden. Wat kan er verwacht worden met de klimmen die zijn opgenomen in het parcours? Ruud Verheijde, Den Haag.

Ook zonder aankomsten bergop kunnen de klimmers zich in Zwitserland verheugen op genoeg uitdagingen. De Ronde van Zwitserland is zwaarder dan vorig jaar, zo moet er tijdens de Koninginnerit van Meiringen naar La Punt (6e etappe, 213,3 kilometer lang) liefst 4761 hoogtemeters bedwongen worden, inclusief het dak van de Ronde (de 2315 meter hoge Albupas).

En er is een aankomst in Schwarzenburg (3e etappe) waar klimmers als Gesink en Armstrong hun hart op kunnen halen: de laatste twee kilometer zijn het steilst van de hele Ronde. Een stijgingspercentage van elf procent zal er voor zorgen dat er in ieder geval één keer in een finale alles uit de klimmersbenen geperst moet worden.

Denken jullie dat Lance Armstrong met zijn 35+ ploeg nog een kans maakt op de eindoverwinning in de Tour? Het is toch reëeler om te denken dat Schleck(1 van de 2) met hun goede ploegg of Contador, met afstand de beste bergop met een goede tijdrit wint. Dus maakt Armstrong nog een kans of rijdt hij echt alleen rond voor zijn stichting? Casper van Es, Dokkum.

De wegen van Lance Armstrong zijn ondoorgrondelijk. Na een tijdelijk pensioen van drie jaar werd hij in de Tour van vorig jaar derde in het klassement, ondanks een verstoorde voorbereiding door een sleutelbeenbreuk. Vriend en vijand konden niet anders dan verbaasd zijn. Duidelijk was wel dat Armstrong vooral ouder was, en niet meer de oude. In het hooggebergte werd hij overklast door Contador en de jongste Schleck.

En ja, dit jaar is hij weer een jaar ouder. Maar waar leeftijd bij Andy Schleck en Contador nog in het voordeel werkt, slepen de jaartallen als een dood gewicht aan het wiel van Armstrong mee.

En toch. Armstrong reed vorig jaar juist vanwege zijn stichting de Tour, dit keer lijkt hij gedreven door een andere motivatie. Woede. De dopingbeschuldigingen van zijn voormalig ploeggenoot Floyd Landis werken als een rode lap.

En als de geschiedenis ons iets geleerd heeft over de psyche van Armstrong dan is het dat hij kwaad op zijn allerbest is. Of dat allerbeste van de Amerikaan goed genoeg is om een Spanjaard en een Luxemburger te verslaan? Dat zien we in Parijs.