AMSTERDAM - De Sloveen Janez Brajkovic heeft woensdag de individuele tijdrit in de Dauphiné Libéré gewonnen.

De wielrenner van RadioShack bleef in de derde etappe over 49 kilometer de Brit David Millar 27 seconden voor. De Noor Edvald Boasson Hagen werd derde op 44 seconden.

De 26-jarige Brajkovic nam door zijn zege de leiding in de etappekoers over van Alberto Contador.

De Spaanse renner van Astana werd in de etappe van woensdag zesde op 1.46. ''Ik werd boos nadat ik in de buurt van de kust van fiets moest wisselen waardoor ik dertig seconden verloor. Daarna ging ik voor de volle 100 procent'', zei Brajkovic na afloop.

Algemeen klassement

De Sloveen heeft in het algemeen klassement een voorsprong van 36 seconden op Millar. De 21-jarige Amerikaan Tejay Van Garderen staat derde op 0.50.

Contador, die een nieuwe tijdritfiets testte maar daar nog niet echt mee uit de voeten kon, zakte weg naar plaats vier op 1.41 van Brajkovic.

Mentsjov

Denis Mentsjov van de Rabobankploeg, die in de eerste etappe tijd verloor door een valpartij, won wat terug.

De Rus werd vijfde en staat in het algemeen klassement achtste op bijna drie minuten van de leider. Zijn verrichtingen stemde de ploegleiding tot tevredenheid.

Er werden tot dusver vraagtekens gezet bij de vorm van Mentsjov, maar die liet woensdag zien dat de voorbereiding op de Tour de France wel degelijk naar wens verloopt.

Geen twijfel

''Wij hebben nooit getwijfeld en Denis zelf ook niet'', liet Frans Maassen op de website weten.

''Zijn snelle afstappen in België verdiende niet de schoonheidsprijs, maar nu blijkt hij toch beter dan velen dachten. Wij hadden dat na de proloog al gezien. Het zag er toen al goed uit en hij voelde zich goed. Nog niet goed genoeg om de Dauphiné te winnen, maar wel voor een paar serieuze testen. Dit was de eerste en hij is glorieus geslaagd.''

Tjallingii

Rabocollega Maarten Tjallingii was de beste Nederlander in de tijdrit, hij werd 29e op ruim 3 minuten. Een lekke band op drie kilometer voor de eindstreep voorkwam een hogere klassering.

Tjallingii is ook de beste Oranje-coureur in de algemene rangschikking op plaats 45. Bram Tankink vertrekt donderdag opnieuw in de bolletjestrui. Hagenaar Michel Kreder, die rijdt voor Garmin, kwam tijdens de tijdrit ten val en moest opgeven.

Kreder

Michel Kreder moet de fiets voorlopig laten staan. De 22-jarige Hagenaar, in dienst van Garmin, kwam woensdag tijdens de tijdrit in de Dauphiné Libéré ten val en staakte de strijd. Kreder liet 's avond via twitter weten dat hij een sleutelbeen heeft gebroken.

Daarnaast liep hij schaafwonden op en moest een scheurtje in zijn bovenlip worden gehecht. De breuk is een 'mooie', zodat de jonge coureur niet al te lang uit de roulatie zal zijn. Deze maand komt hij echter niet meer in actie.