BOURG-SAINT-ANDEOL - De Argentijnse wielrenner Juan José Haedo heeft dinsdag de tweede etappe in de Dauphiné Libéré gewonnen.

De coureur van Saxo Bank toonde zich na een rit over 177 kilometer, van Annonay naar Bourg-Saint-Andéol, de sterkste in een massaspurt. Haedo bleef de Duitser Martin Reimer en de Sloveen Grega Bole, die maandag de rit won, voor.

De Spanjaard Alberto Contador behield de leiding in het algemeen klassement. Hij begint woensdag met twee seconden voorsprong op de Amerikaan Tejay Van Garderen aan de individuele tijdrit over 49 kilometer, van Monteux naar Sorgues.

De tweevoudig winnaar van de Tour de France benadrukte nogmaals dat hij de Dauphiné ziet als voorbereiding en niet zijn leiderstrui koste wat kost zal verdedigen.

Moeilijk

Haedo toonde zijn kwaliteiten in de 'moeilijke sprint', als de echt rappe mannen, zoals de Brit Mark Cavendish, niet gelanceerd kunnen worden door een 'treintje'. In Bourg-Saint-Andéol was het zo'n aankomst dat de kanshebbers in de spurt vooral op zichzelf waren aangewezen.

''Ik zou mezelf geen specialist willen noemen in deze omstandigheden'', zei de Argentijn. ''Maar als je geen ploeggenoten hebt die de sprint voor je kunnen aantrekken, moet je leren je eigen weg te zoeken. Je moet flexibel zijn en ook een beetje geluk hebben. Vandaag vond ik het gaatje waar ik door kon.''

Beste Nederlander

Michel Kreder was de beste Nederlander in de tweede etappe. Hij finishte als tiende. Rabokopman Denis Mentsjov verloor opnieuw tijd. Hij arriveerde als 148e op 0.22. Maar ook voor hem geldt, evenals voor Contador, dat hij deze week nog niet hoeft, maar mag als het kan. De Dauphiné is voor de Rus slechts bedoeld om in vorm te komen.

De rit van dinsdag leek voorbestemd voor de sprinters, maar onder anderen Bram Tankink probeerde dat te voorkomen. Hij reed al vroeg weg in gezelschap van vier collega's, onder wie de Fransman Stéphane Augé en de Spanjaard Inaki Isasi. De kopgroep reed heel lang vooruit. Tankink en zijn medevluchters bogen pas in het zicht van de rode vlag.

Complimenten

De Nederlandse routinier had zoveel gegeven dat hij niet kon aansluiten bij het jagende peloton en in de slotkilometer nog een minuut verloor. Het avontuur leverde de Raborenner wel de bolletjestrui op omdat hij onderweg op de twee bergjes van de tweede categorie als eerste boven kwam.

Het leverde hem de complimenten op van ploegleider Jan Boven, die na het uitvallen van Paul Martens en Dennis van Winden, wel enig positief nieuws kon gebruiken. ''Goed voor Bram en goed voor de ploeg, ook al winnen we de rit niet'', reageerde hij op de website.