HEERENVEEN - Carl Verheijen heeft vrijdagavond de nationale schaatstitel op de vijf kilometer gewonnen. De rijder van TVM kwam in Thialf tot een tijd van 6.26,56 en was daarmee een seconde sneller dan zijn teamgenoot Jochem Uytdehaage (6.27,55). Het brons was voor Bob de Jong.

Mark Tuitert en Gianni Romme eindigden respectievelijk als vierde en vijfde en plaatsten zich daarmee voor de wereldbekerwedstrijden in Hamar, Erfurt en Heerenveen. Het talent Tom Prinsen (6e), Ralf van der Rijst (7e) en Ids Postma (8e) vielen buiten de boot.

Een tel

De strijd tussen Verheijen en Uytdehaage was tot de laatste ronde spannend. Verheijen schaatste lange tijd achter op het schema van de tweevoudig olympisch kampioen, maar had in de slotfase nog zoveel energie over dat hij Uytdehaage alsnog achterhaalde. Uiteindelijk hield Verheijen één tel over.

TVM was dus twee medailles rijker, maar de meeste aandacht ging toch uit naar een teamgenoot die als dertiende eindigde: Rintje Ritsma. De Fries maakte in Thialf zijn rentree na een kuitbeenbreuk.

Angenent

Opvallend was de klassering van Henk Angenent. De rijder die vorig jaar nog deelnam aan de WK afstanden in Berlijn eindigde als twintigste in Thialf: 6.55,74. Slechts twee rijders waren langzamer.