SAINT-LAURENT-DU-PONT - De Sloveense wielrenner Grega Bole wil maar wat graag naar de Ronde van Frankrijk, liet hij maandag na zijn zege in de eerste etappe van de Dauphiné Libéré weten.

Bole, die uitkomt voor Lampre, klopte in de massasprint de Slowaak Peter Velits en de Welshman Geraint Thomas. In de Tour ziet hij voor zichzelf een rol weggelegd als helper van Alessandro Petacchi.

Bole viel dit jaar voor het eerst op in Parijs-Nice, waar hij in de eerste etappe alleen de Nieuw-Zeelander Greg Henderson voor zich moest dulden. Een dag later kwam hij hard ten val en kostten twee gebroken ribben hem zijn verdere voorjaar.

Overwinning

Pas sinds een week is hij terug in de competitie, om meteen de grootste overwinning uit zijn loopbaan binnen te halen. ''Ik ben zo blij, ik kan het gewoon niet beschrijven'', jubelde de 24-jarige Sloveen die ooit Luik-Bastenaken-Luik voor beloften won.

''Ik heb zes weken niet kunnen fietsen na mijn val in Parijs-Nice, het grootste deel van die tijd heb ik noodgedwongen in bed doorgebracht. Langzaamaan ben ik weer teruggekomen op niveau, met deze zege als resultaat.''

Slotfase

In de hectische slotfase waren er enkele valpartijen, waarbij de Raborenners Dennis van Winden en Paul Martens tot de slachtoffers behoorden. Van Winden klaagde over een pijnlijke hand, de Duitser had last van zijn ribben. Beiden gingen voor onderzoek naar het ziekenhuis.

De Spaanse klassementsleider Alberto Contador eindigde in het eerste peloton. De favoriet voor de eindzege in de Ronde van Frankrijk won zondag de proloog.

Mentsjov

Denis Mentsjov, een van de twee tourkopmannen van de Rabobank, leverde meer dan een minuut in omdat hij was opgehouden door een valpartij. Beide coureurs weten al dat ze op 3 juli in Rotterdam aan het vertrek staan. Bole mag het hopen: ''Ik denk dat ik erbij ben.''