EVIANS-LES-BAINS - Alberto Contador heeft in de proloog van de Dauphiné Libéré direct laten zien dat zijn vorm richting de Tour de France groeiende is.

De Spanjaard van Astana won zondag de proloog van de Franse rittenkoers in Evians-les-Bains.

Contador legde de 6,8 kilometer aan het Lac Léman af in 8 minuten en 34 seconden. Het verschil met de Amerikaanse nummer twee Tejay Van Garderen (Team Columbia) bedroeg twee seconden. Van Garderen kreeg zijn opleiding bij de Rabobank-ploeg.

Contador kwam naar de Dauphiné om aan zijn vorm te werken voor de Tour. De tweevoudig winnaar van de Ronde van Frankrijk test er ook zijn nieuwe fiets voor de tijdritten.

Training

''Dit was een uitstekende training op mijn nieuwe fiets. Ik heb hier goed gereden op het geuvelachtige parkoers'', zei de Spanjaard over zijn geslaagde machtsgreep.

Van de Rabo-ploeg was de Duitser Paul Martens de beste op de negende plaats, op dertien tellen van de winnaar. Maarten Tjallingii, die te horen kreeg dat hij in juli in Rotterdam voor de Rabobank mag debuteren in de Tour, finishte als vijftiende op zestien seconden.

Mentsjov

De Rus Denis Mentsjov, in juli namens de Rabo een van de uitdagers van Contador, gaf 24 seconden toe. Hij is niet met klassementsambitie naar Frankrijk afgereisd.

''Hij mist alleen wat nog wat ritme en vorm, maar dat gaat echt wel komen'', meldde ploegleider Frans Maassen op de website van de wielerploeg. Olympisch kampioen Samuel Sanchez uit Spanje zag het verschil oplopen naar 34 tellen. De Britse specialist David Millar verloor vijftien tellen.

''De Dauphiné is een harde koers die veel van de renners vraagt, zeker tegen het einde. Om die te winnen moet je een echte inspanning leveren. Ik wil echter ook mijn krachten sparen voor de Tour'', keek Contador vooruit naar de komende ritten.