AMSTERDAM - Matteo Carrara heeft de Nederlandse wielerploeg Vacansoleil aan de eindzege in de Ronde van Luxemburg geholpen.

Door flink onweer werd zondag de slotrit, van Mersch naar Luxemburg-Stad, door de jury niet meegeteld voor het eindklassement. De dagzege was voor de Spanjaard Gorka Izaguirre.

Nadat het peloton een vroege ontsnapping van zes man teniet had gedaan, brak boven de renners de hel los. In Luxemburg won Izaguirre vervolgens de sprint voor de Rus Sergei Ivanov en Carrara.

De Amerikaan Lance Armstrong kwam op meer dan twee minuten van de winnaar binnen, maar behield door de jurybeslissing zijn derde plaats in het eindklassement. De Luxemburger Frank Schleck bleef op één seconde van Carrara op de tweede plaats staan.

Zeer trots

Carrara legde de basis voor zijn eindzege vrijdag in de tweede etappe, waarin hij samen met Schleck een halve minuut pakte op de concurrentie. ''Nadat ik de leiding had genomen, wist ik dat ons team sterk genoeg was om de voorsprong te verdedigen'', aldus Carrara.

''De dagen die volgden, bleef het hele team maar rijden op kop van het peloton. Dat ik nu op het podium sta met Frank Schleck en Lance Armstrong aan mijn zijde is iets om zeer trots op te zijn.''

Bloemen

De Italiaan deed zaterdag tijdens de derde rit ook volop mee om de dagzege, maar de bloemen gingen uiteindelijk naar de 22-jarige Fransman Tony Gallopin.

De Italiaan Giovanni Visconti kwam in Diekirch als tweede over de finish, zijn landgenoot Alexandre Geniez (Skil-Shimano) werd derde.