AMSTERDAM - Het Nederlands elftal heeft zaterdag tijdens het laatste oefenwedstrijd voor het wereldkampioenschap voetbal indruk gemaakt. De ploeg van bondscoach Bert van Marwijk rolde Hongarije met 6-1 op, vooral dankzij een wervelend optreden na rust.

Arjen Robben was als invaller de grote inspirator van Oranje. Tot schrik van bondscoach Bert van Marwijk viel Robben vlak voor tijd echter uit met een blessure (video).

Robben maakte voor het eerst tijdens de voorbereiding zijn opwachting in Oranje. Van Marwijk liet de vleugelaanvaller nog niet starten omdat hij niet teveel risico wilde nemen met Robben, die afgelopen week een lichte heupblessure had.

Robben kwam in het veld voor Dirk Kuijt en mocht daarom op de door hem geliefde rechterkant acteren. Zodoende stonden voor het eerst de 'Grote Vier' (Robben, Sneijder, Van der Vaart en Van Persie) samen op het veld.

Variatie

Met Robben in de ploeg won het aanvalsspel van Oranje aan snelheid en variatie. De vedette van Bayern München oogde gretig en was bij nagenoeg alle gevaarlijke momenten betrokken. Robben creëerde een aantal uitstekende kansen en kreeg na dik een uur spelen loon naar werken.

De aanvaller tikte bij de tweede paal de bal uit een voorzet van Giovanni van Bronckhorst beheerst in het doel en tekende daarmee voor de derde treffer: 3-1. Robben bekroonde zijn imponerende invalbeurt een kwartier voor tijd met nog een prachtige treffer, de 6-1.

Voor rust

Voor rust kon het Nederlands elftal allesbehalve indruk maken. Hongarije, dat ontbreekt op het WK, kwam zelfs al na zes minuten verrassend op voorsprong.

PSV'er Balazs Dzsudzsak kreeg aan de rechterkant tijd en ruimte om een diepe bal aan te nemen, trok naar binnen toe en schoot de bal vervolgens fraai in de verre hoek: 0-1.

Oranje nam vervolgens het initiatief in handen, zonder overigens veel kansen te creëren. Goed doorzetten van Kuijt leidde na twintig minuten de gelijkmaker van Van Persie in.

De spits van Arsenal maakte vanaf de rand van het strafschopgebied zijn vierde treffer in de voorbereiding. Van Persie was nog dicht bij zijn tweede treffer van de middag, maar hij kopte op aangeven van Kuijt net over.

Entree

De entree van Robben inspireerde Oranje tot een aanzienlijk betere tweede helft. Sneijder maakte op aangeven van Van Bronckhorst de 2-1, Van Bommel met een harde knal de vierde treffer en invaller Elia tekende voor het mooiste doelpunt van de middag.

De vleugelspits slalomde langs vier Hongaarse verdedigers en rondde zijn indrukwekkende solo zelf af. Het uitvallen van Robben wierp echter toch nog een schaduw over de wedstrijd.

Zuid-Afrika

Robben vertrekt later dan gepland naar Zuid-Afrika. Hij laat zijn hamstringblessure zondag in eigen land nader onderzoeken. Er wordt een scan en een echo gemaakt. ''Het heeft geen zin om hem nu te laten vliegen'', zei bondscoach Bert van Marwijk bij SBS.

De rest van Oranje stapt zaterdagavond op Schiphol in het vliegtuig, om na een tussenstop in Parijs zondagochtend in Johannesburg aan te komen. Daar speelt Nederland op 14 juni tegen Denemarken de eerste groepswedstrijd op het WK.

Nederland - Hongarije