AMSTERDAM - Edwin van der Sar heeft zaterdagmiddag officieel afscheid genomen als international van het Nederlands elftal.

De 39-jarige doelman kreeg voor aanvang van de oefenwedstrijd tussen Oranje en Hongarije een lintje als Officier in de Orde van Oranje-Nassau opgespeld door Ab Klink, demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Van der Sar kwam 130 keer uit voor het Nederlands elftal en is daarmee recordinternational.

De doelman debuteerde op 7 juni 1995 in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland. De Voorhouter nam na de verloren kwartfinale op het EK 2008 tegen Rusland afscheid als international.

Enkele maanden later stond hij echter toch nog twee keer onder de lat, tijdens de gewonnen WK-kwalificatiewedstrijden tegen IJsland (2-0) en Noorwegen (1-0), omdat de andere Oranjekeepers geblesseerd waren.

Manchester United

Van der Sar speelt ook volgend seizoen nog voor Manchester United. De keeper stond eerder onder contract bij Ajax, Juventus en Fulham.

''Bedankt voor alle mooie toernooien en massale feesten, die zullen me altijd bijblijven'', sprak de geëmotioneerde Van der Sar tot de bijna volledig gevulde Amsterdam Arena. ''Heel veel plezier deze zomer met het Nederlands elftal. En jongens, breng een mooie trofee thuis die ik helaas nooit heb mogen aanraken.''

Gouden schaal

Uit handen van de scheidende KNVB-directeur Henk Kesler kreeg Van der Sar een gouden schaal. Met de doelman in de ploeg won Oranje 75 wedstrijden. Achttien keer stapte Van der Sar als verliezer van het veld, 37 keer werd het gelijk.

Hij kwam op de EK's van 1996, 2000, 2004 en 2008 in totaal tot zestien wedstrijden. Van der Sar was er ook bij tijdens de WK's van 1998 en 2006, waarop hij elf wedstrijden keepte.

Afscheid Edwin van der Sar