MUGELLO - Valentino Rossi moet mogelijk het complete MotoGP-seizoen toekijken. De Italiaanse motorcoureur brak zaterdagochtend tijdens de laatste vrije training voor de Grote Prijs van Italië zijn scheenbeen en ging dezelfde avond nog onder het mes.

De operatie is succesvol verlopen.

''De ingreep duurde tweeënhalf uur en ging perfect. We houden rekening met een herstelperiode van vier tot vijf maanden'', aldus behandelend arts Roberto Buzzi.

De negenvoudig wereldkampioen crashte zwaar op het circuit van Mugello. Het is de eerste serieuze blessure in de carrière van de excentrieke Italiaan.

Controle

Het incident gebeurde enkele uren voor de kwalificatietraining. Rossi verloor de controle over zijn Yamaha en vloog hard van de motor.

De Italiaan belandde in het grind en verging van de pijn toen hij probeerde op te staan. Rossi werd direct per brancard naar het medisch centrum van Mugello gebracht, waar de fikse verwonding werd geconstateerd.

Rossi staat tweede in de WK-stand, achter zijn Spaanse teamgenoot Jorge Lorenzo, maar kan een tiende wereldtitel vergeten. Hij ontbreekt ook bij de Grote Prijs van Nederland, 26 juni op het circuit van Assen.