PARIJS - De Spaanse tennisser Rafael Nadal heeft zich vrijdag geplaatst voor de finale van het grandslamtoernooi op de banen van Roland Garros.

De viervoudig winnaar hoefde ook in de halve finale tegen de verrassende Oostenrijker Jürgen Melzer geen set af te staan: 6-2 6-3 7-6 (6).

De als tweede geplaatste Nadal treft zondag in de finale de Zweed Robin Söderling, de man die hem vorig jaar zijn eerste nederlaag ooit op Roland Garros toebracht.

Als Nadal het toernooi in Parijs wint, neemt hij de eerste plaats op de wereldranglijst over van de Zwitser Roger Federer. De Spaanse gravelbijter won Roland Garros in 2005, 2006, 2007 en 2008.

Comeback

Melzer was de eerste Oostenrijker sinds 1995 (Thomas Muster) die de halve finales op Roland Garros had bereikt.

De 29-jarige Melzer imponeerde in de kwartfinale met een fantastische comeback tegen de Serviër Novak Djokovic. Hij verloor de eerste twee sets, maar trok de partij daarna alsnog naar zich toe. Op Nadal stond vrijdag echter geen maat.

''Het was heel warm vandaag, daardoor sprong de bal hoger op en zat er meer topspin in, dat was goed voor mijn spel'', verklaarde de 24-jarige Spanjaard zijn relatief eenvoudige overwinning.

Zware partij

Uiteraard ging het daarna meteen over het aanstaande weerzien met Söderling, vorig jaar de 'beul' van Nadal in de vierde ronde. ''Hij staat heel goed te spelen. Ik ga mijn uiterste best doen en als hij me dan toch verslaat, zal ik hem feliciteren."

"Het gaat sowieso een zware partij worden'', voorspelde Nadal. Söderling stootte vorig jaar na zijn sensationele zege op Nadal ook door naar de finale, waarin Federer te sterk was.

De Zweed nam tijdens de huidige editie revanche door de Zwitserse aanvoerder van de wereldranglijst in de kwartfinale te kloppen.