RUSTENBURG - Engeland moet het tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika doen zonder verdediger Rio Ferdinand. Dat maakte de voetbalbond FA vrijdagavond bekend.

De aanvoerder van de nationale ploeg had eerder op de dag tijdens de training in Rustenburg een knieblessure opgelopen.

Ferdinand (31) liep de blessure aan het einde van de training op door een botsing met Emile Heskey. ''Het was een ongelukkig moment'', treurde bondscoach Fabio Capello. Ferdinand werd meteen naar een ziekenhuis vervoerd.

Daar bleek uit een scan dat hij schade heeft aan de banden van zijn linkerknie, waardoor Ferdinand vier tot zes weken niet kan voetballen. Hij verliet op krukken het ziekenhuis.

Teleurgesteld

''Dit is slecht nieuws, iedereen is enorm teleurgesteld en leeft mee met Rio'', aldus Capello, die Michael Dawson van Tottenham Hotspur opriep als vervanger. Dawson sluit zaterdag aan bij de Engelse selectie.

De verdediger van Manchester United, die aan zijn vierde WK zou beginnen, werd dit seizoen achtervolgd door blessureleed. Hij miste vanwege een rug- en liesblessure veel wedstrijden, maar meldde zich topfit in het Engelse trainingskamp.

Capello benoemde Ferdinand begin dit jaar tot aanvoerder van de nationale ploeg nadat de oorspronkelijke captain John Terry in opspraak was geraakt door een buitenechtelijke relatie. Middenvelder Steven Gerrard van Liverpool moet nu de Engelse troepen in Zuid-Afrika aanvoeren.

Beckham

Het afhaken van Ferdinand is de tweede grote tegenvaller voor Capello in de aanloop naar het WK. De Italiaan kan ook niet beschikken over de gelouterde middenvelder David Beckham, die vanwege een zware achillespeesblessure ontbreekt.

De beoogde eerste doelman David James ontbrak vrijdag op het trainingsveld in Rustenburg. De 39-jarige sluitpost heeft knieklachten, die tijdens de vliegreis van Londen naar Zuid-Afrika waren verergerd. Capello had nog wel positief nieuws over Gareth Barry.

De middenvelder van Manchester City herstelt voorspoedig van een enkelblessure en is waarschijnlijk op tijd fit voor het WK. ''Het gaat iedere dag een stukje beter met Gareth'', aldus de bondscoach.