PARIJS - De Zweedse tennisser Robin Söderling heeft voor het tweede opeenvolgende jaar de finale bereikt van Roland Garros.

Söderling rekende vrijdag in de halve finale in vijf sets af met de Tsjech Tomas Berdych: 6-3 3-6 5-7 6-3 6-3. De Zweed speelt zondag in de eindstrijd tegen de winnaar van de confrontatie tussen de Spanjaard Rafael Nadal en Jürgen Melzer uit Oostenrijk.

Söderling had in de kwartfinale afgerekend met de Zwitserse nummer één van de wereld Roger Federer. Vorig jaar verloor hij de finale van het grandslamtoernooi in Parijs van Federer.

Overleven

''Dit is ongelooflijk'', stamelde Söderling (25) na de partij die bijna 3,5 uur in beslag nam. ''Toen ik hier kwam, dacht ik alleen maar aan het overleven van de eerste ronde. Nu, twee weken later, sta ik opnieuw in de finale. Dit is nog mooier dan mijn mooiste droom ooit.''

Berdych stond voor het eerst in zijn carrière in de halve finale van een grandslamtoernooi. De als vijftiende geplaatste Tsjech versloeg in Parijs onder anderen de Brit Andy Murray en de Rus Michail Joezjni.