AMSTERDAM - Didier Drogba heeft zijn elleboog gebroken. Dat zegt een woordvoerder van de Ivoriaanse voetbalbond. Hij lijkt hierdoor noodgedwongen het WK aan zich voorbij te moeten laten gaan.

De blessure was het gevolg van een tackle (video) op de spits in de gewonnen wedstrijd tegen Japan (2-0).

De bondscoach van Ivoorkust, Sven-Goran-Eriksson, weet niet zeker of het door de tackle kwam of dat Drogba verkeerd terecht kwam. "Het voorval was ongelukkig. Ik had niet het idee dat Japan-verdediger Tulio Tanaka iemand wilde blesseren. Voetbal is een contactsport", zei de trainer.

''We weten nog niet of hij in staat is om tijdens het WK in actie te komen'', zei Eriksson na afloop van de wedstrijd. ''Uiteraard is dit zorgwekkend. Hij is onze aanvoerder en beste speler.'' Chelsea verklaarde na contact met Ivoriaanse officials dat het ''hoogst onzeker'' is of Drogba kan meedoen aan het mondiale titeltoernooi.

Geen WK

De spits zou L'Equipe echter al hebben laten weten dat hij het WK moet missen. Ploeggenoot Kolo Touré bevestigde enkele uren na de wedstrijd die woorden. ''Hij heeft me verteld: geen WK voor mij''.

Voordat hij na zestien minuten het veld moest verlaten had hij zijn ploeg op een 1-0 voorsprong gezet. Een van richting veranderde vrije trap trof doel tegen een van de tegenstanders van Oranje op het WK in Zuid-Afrika.

Ivoorkust is op het WK ingedeeld bij Portugal, vijfvoudig wereldkampioen Brazilië en Noord-Korea. Het speelt als eerste tegen Portugal op 15 juni.

Rio Ferdinand

Aanvoerder Rio Ferdinand van het Engelse voetbalteam raakte geblesseerd aan zijn linkerknie. Dat gebeurde in de laatste minuten van de training in het Zuid-Afrikaanse Rustenberg, waar Engeland zich voorbereidt op het WK.

Ferdinand, die dit seizoen werd geplaagd door diverse blessures, is afgevoerd naar het ziekenhuis. De ernst van de kwetsuur is nog onbekend.

Tackle

Volgens bondscoach Fabio Capello blesseerde Ferdinand zich bij het maken van een tackle. ''We hopen dat het geen zware blessure is, maar daar kunnen we momenteel niks over zeggen'', aldus de Italiaan, die ook melding maakte van een blessure bij David James.

De beoogde eerste doelman van Engeland ontbrak vanwege knieklachten op de training.

Gareth Barry

Capello had wel positief nieuws over Gareth Barry. De middenvelder van Manchester City herstelt voorspoedig van een enkelblessure en is waarschijnlijk op tijd fit voor het WK.

''Het gaat iedere dag een stukje beter met Gareth'', aldus de bondscoach.

Lees alles over het WK op onze special