PARIJS - Het vrouwentoernooi van Roland Garros krijgt zaterdag met Samantha Stosur of Francesca Schiavone in ieder geval een historische winnares. Nog nooit stond er een Italiaanse en Australische tegenover elkaar in een eindstrijd van een grandslamtoernooi.

Schiavone is zelfs de eerste speelster uit Italië die in de belangrijkste toernooienreeks de finale haalt. Stosur treedt in de voetsporen van Evonne Goolagong, die in 1980 op Wimbledon de laatste was.

Stosur was niet bepaald een liefhebber van gravel. Ze speelde op 15-jarige leeftijd pas haar eerste wedstrijd op deze ondergrond. In 2003 maakte ze haar eerste opwachting op Roland Garros, maar verloor toen in de kwalificaties.

''Ik wist niet hoe ik op gravel moest bewegen en was heel ongeduldig. Gelukkig heb ik het toch geleerd. In het begin had ik ook niet veel ervaring en wist niet hoe ik mijn spel op gravel moest gebruiken.''

Indruk

Dit jaar maakt Stosur veel indruk in Parijs, vooral met haar service. Ook haar landgenoot Patrick Rafter had zo'n wapen. Het bracht hem twee titels bij de US Open.

''Ik was dol op Pat. Toen ik jong was bleef ik vaak veel te lang op om naar wedstrijden van hem te kijken en kwam te laat op school. Toen ik 12, 13 jaar was liet mijn coach de kick-service zien. Ik pikte het meteen op.''

Stosur begint zaterdag als favoriet in de finale na haar knappe zeges op Justine Henin, Serena Williams en Jelena Jankovic. Maar Schiavone heeft veel variatie in haar spel en kan de Australische zeker op de proef stellen

In haar 39e optreden in een grandslam haalt ze nu toch nog de finale. ''Ik weet niet waarom dit mij toch nog is gelukt. Ik denk dat iedereen verschillend is.

Kans

Dit is het moment voor mij, misschien was ik er eerder niet klaar voor. Ik heb misschien al eerder de kans gehad, maar toen pakte ik hem niet'', zei Schiavone, die de finale bereikte na de opgave van de Russische Elena Dementjeva.

Vorig jaar stonden de twee finalisten in de eerste ronde ook tegenover elkaar. ''Het is wel erg grappig dat we nu allebei in de finale staan. Ik weet niet veel meer van die wedstrijd, het was vooral koud en nat'', aldus Stosur.

De cijfers uit het verleden spreken ook in het voordeel van Stosur. Van de vijf eerdere ontmoetingen won ze er vier. Ze veroverde in 2009 in Osaka ook ten koste van Schiavone haar eerste titel.