LOS ANGELES - De basketballers van de Los Angeles Lakers hebben donderdag (plaatselijke tijd) de eerste wedstrijd van de finale van de NBA gewonnen. De titelverdediger versloeg voor eigen publiek in het Staples Center de Boston Celtics met 102-89.

Kobe Bryant was op dreef voor de Lakers. Hij maakte dertig punten. De Spanjaard Pau Gasol voegde er 23 aan toe. Twee jaar geleden hadden de Lakers weinig in te brengen in de finale tegen de Celtics.

Maar donderdag was de ploeg vooral verdedigend sterk. De formatie uit Boston kreeg weinig kansen om te scoren.

De tweede wedstrijd in de best-of-seven series is zondag in Los Angeles.

'Goede overwinning'

De Lakers kwamen in het duel nauwelijks in de problemen. Na het derde kwart was het verschil met de Celtics twintig punten. Coach Phil Jackson was tevreden na afloop. ''Het was zeker geen mooie wedstrijd'', gaf hij toe.

''Maar het was een goede overwinning voor ons. De jongens hebben het goed gedaan. Het eerst punt is binnen. Dat is belangrijk.''

Tegenstand

Paul Pierce van de Celtics was niet te spreken over de instelling van zijn ploeggenoten. ''Je kunt niet relaxed een finale in gaan. We moeten het beter doen. We lieten ze doen wat ze wilden. Er was nauwelijks tegenstand'', zei de maker van 24 punten en 9 rebounds.

Ook coach Doc Rivers was niet blij. ''Onze verdediging was vreselijk. Dat was niet onze verdediging. De Lakers verdienen zeker de credits. Ze waren agressiever en fysiek sterker. Het moet absoluut anders bij ons.''