UTRECHT - De Rabobank-wielerploeg neemt vijf Nederlandse renners mee naar de Ronde van Frankrijk. Lars Boom en Maarten Tjallingii maken hun debuut in de Tour, die op 3 juli van start gaat in Rotterdam. Dat meldde de Nederlandse ploeg donderdag.

De andere drie Nederlanders zijn Robert Gesink, Koos Moerenhout en Laurens ten Dam. De Rus Denis Mentsjov, de Spanjaarden Juan Manuel Garate en Oscar Freire en de Duitser Grischa Niermann vormen de buitenlandse inbreng. Mentsjov en Gesink zijn aangewezen als kopmannen.

Bekendmaking

''Er waren geen twijfels meer en daarom is de ploeg bekendgemaakt'', zei technisch directeur Erik Breukink. ''Het is belangrijk dat de renners zo vroeg mogelijk weten waar ze aan toe zijn.

Goed voor de voorbereiding en de hoeveelheid stress wordt tot een minimum beperkt.'' Breukink leidt het Rabo-team in de Tour, Adri van Houwelingen en Frans Maassen zijn de ploegleiders. Pieter Weening en Bram Tankink houden zich als reserves paraat.

Selectie

Mentsjov, Gesink, Boom, Freire, Garate, Ten Dam en Niermann waren al min of meer zeker van hun selectie. Moerenhout en Tjallingii zijn erbij gekomen. Breukink: ''Moerenhout is volledig hersteld van zijn luchtweginfectie en we weten wat we aan hem hebben.

Hij is inzetbaar op verschillende terreinen. Tjallingii is een sterke teamspeler. Hij heeft vorig jaar in de Giro d'Italia laten zien wat hij allemaal kan als de situatie rond de kopman extra inzet vraagt. Maarten kan het fysiek aan.''

Allrounder Gesink staat weliswaar voor de tweede keer aan de start, maar hij kon bij zijn debuut vorig jaar niet veel ervaring opdoen. Gesink viel in de vijfde etappe en moest met een polsbreuk de Ronde van Frankrijk noodgedwongen verlaten.

Mentsjov beschikt over de meeste ervaring. Hij stond negen keer aan de start en reed de Tour zeven keer uit. In 2008 eindigde de Rus op de derde plaats in het eindklassement.

Vertrouwen

De ploegleiding heeft veel vertrouwen in Mentsjov, ondanks dat bronchitis zijn voorbereiding verstoorde. ''In de Ronde van Romandië reed Denis nog op een heel hoog niveau.

Dat kan nu niet zomaar weg zijn. We weten dat hij nu keihard traint en heel goed bezig is. Zondag start hij in de Dauphiné Libéré en daarna komt nog een hoogtestage. Denis zal er straks wel staan.''