BREDA - Het bestuur van NAC heeft dinsdag harde maatregelen gepresenteerd naar aanleiding van een tekort op de exploitatie over het afgelopen seizoen dat in het slechtste geval 3,1 miljoen euro bedraagt. Dat maakte interim-voorzitter Bas van Bavel bekend.

Bernard Ouwerkerk, voormalig gemeentescretaris van Breda, gaat de saneringsoperatie leiden als interim-directeur. Hij vervangt Theo Mommers, die al enkele maanden ziek thuis zit. Willem van der Hoeven treedt af als voorzitter van het bestuur.

De club noemde de vertraging in de verbouwing van het stadion, de te hoog uitgevallen spelerssalarissen, de lagere tv-gelden en de tegenvallende prestaties als reden voor het hoog opgelopen tekort.

De spelersgroep wordt in ieder geval teruggebracht van 31 naar 22 spelers.

Ziek

De problemen dateren van de laatste maanden, liet Van der Hoeven dinsdag weten. ''De in februari gepresenteerde cijfers zagen er nog goed uit. Toen Theo (Mommers) ziek werd zijn we alle dossiers gaan doornemen.

Daar kwam uit dat in het slechste geval er sprake is van een exploitatietekort van 3,1 miljoen euro. Dat is onacceptabel'', aldus Van der Hoeven die zich als voorzitter 'politiek verantwoordelijk' voelt. De rol van Mommers lijkt in ieder geval uitgespeeld in Breda.

Meevallers

Van Bavel hoopt nog op een paar meevallers - eventueel uit de verkoop van spelers - maar kondigde een bezuinigingsoperatie aan. ''Het aantal spelers wordt teruggebracht. Er komt minder personeel al is er voorlopig geen sprake van gedwongen ontslagen.''

De nieuwe preses die al deel uitmaakte van het bestuur vreest dat NAC een van de clubs is die het komende seizoen begint met een negatief puntenaantal. KNVB-directeur Henk Kesler liet maandag al weten dat de bond geen pardon meer kent voor noodlijdende clubs.

''De kans is reëel'' ,erkende Van Bavel die wel liet weten te rekenen op een kleine inkomstenstijging.

Verbouwing

De capaciteit van het Rat Verlegh Stadion wordt uitgebreid terwijl de verbouwing van de horecaruimten die ruim een halfjaar vertraging opliep ook tot extra baten zal leiden. NAC heeft de betalingsachterstand bij het spelersfonds CFK inmiddels weggewerkt en onderhandelt met de belastingdienst over een betalingsregeling.

Ruim een derde van het tekort is echter te wijten aan de te hoge beloning van de spelers. ''Toch blijven we mikken op een plaats in de middenmoot. Dat is de ambitie voor de toekomst'', aldus Van Bavel.