HOOFDDORP - Ivan Basso heeft zondag voor de tweede keer in z’n loopbaan de Giro d’Italia gewonnen. De kopman van Liquigas hoefde in de afsluitende tijdrit geen moment te vrezen voor een coup van David Arroyo, de verrassende nummer twee.

In de strijd om de derde plaats hield Vincenzo Nibali, Michele Scarponi van zich af.

De chronorace in Verona werd gewonnen door Gustav Erik Larsson. De Zweed van Saxo Bank nam de maat van Marco Pinotti en Alexandre Vinokoerov.

Basso is de eerste Italiaanse winnaar sinds Danilo Di Luca in 2007. De afgelopen jaren werd de Giro gewonnen door Alberto Contador (2008) en Denis Mentsjov (2009).

Rabobank

Rabobank is als tweede geëindigd in het ploegenklassement van de Ronde van Italië. Het Nederlandse wielerteam, dat met een jonge selectie aan de Giro deelnam, moest alleen het Italiaanse Liquigas voor zich dulden.

Beste renner van Rabobank in het eindklassement was debutant Bauke Mollema met de twaalfde plaats. Ook de Colombiaan Maurico Ardila (15e), de voor de zieke Oscar Freire ingevallen Steven Kruijswijk (18e) en Pieter Weening (24e) eindigden hoog in het klassement.