HOOFDDORP - Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Turkije gewonnen. De Engelsman van McLaren-Mercedes profiteerde van een botsing tussen Mark Webber en Sebastian Vettel van Red Bull. Jenson Button werd tweede, Webber behaalde alsnog de derde plaats.

Webber pakte na de start vanaf pole de leiding, gevolgd door zijn teammaat Vettel. De Duitser passeerde de als tweede gestarte Hamilton in de eerste bocht, maar moest die positie twee bochten later alweer afstaan aan de McLaren-coureur. Die verhoogde vervolgens snel de druk op de leider.

Hamilton volgde Webber tijdens de eerste serie stops de pitstraat in. De Red Bull-coureur kwam er echter veel sneller uit dan zijn concurrent, die de tweede plaats opnieuw kwijt raakte aan Vettel.

Touwtje

Rondelang reden de vier coureurs (Button sloot aan achter Hamilton) als aan een touwtje rond tot het moment dat Vettel aandrong bij zijn leidende teamgenoot. Toen de Duitser Webber in wilde halen, sneed hij de Australiër af waardoor de twee wagens elkaar raakten.

Webber kon na een pitstop voor een nieuwe voorvleugel verder. Vettel moest de strijd met een kapotte linkerachterband en velg staken. De aanrijding maakte de weg vrij voor Hamilton en Button om de zege te pakken.

Voorsprong

Na zijn stop kwam Webber terug op de derde plaats. De leidende vier hadden voor de crash een enorme voorsprong opgebouwd, waardoor nummer vier Michael Schumacher niet in de positie was om nog een rol te spelen in de strijd om de podiumplaatsen.

Ferrari kende na een slechte kwalificatie ook een slechte race. Felipe Massa kwam als zevende over de streep, één plek voor zijn teamgenoot Fernando Alonso. De Italiaanse renstal kon de achthonderdste Grand Prix uit het bestaan geen zilveren randje geven.

Na een korte maar nette schermutseling tussen de twee McLarens, besliste Hamilton de strijd in zijn voordeel. Webber blijft de leider in de WK-stand bij de coureurs. McLaren neemt de leiding in het constructeurs-kampioenschap.