AMSTERDAM - Profbokser Raymond Joval houdt Nederland voor gezien. De IBO-wereldkampioen in het middengewicht verlegt zijn werkterrein volledig naar de Verenigde Staten, uit onvrede over het gebrek aan belangstelling en steun voor hem in eigen land. De -jarige Amsterdammer wil in 2004 in New York zijn grootste ambitie waarmaken: een gevecht om een of meer wereldtitels van de grote bonden (WBA, IBF, WBC).

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Joval zou op 22 november in Amsterdam zijn IBO-kroon verdedigen tegen de Amerikaan Cooley. Zaakwaarnemer Fred Cohen kreeg echter de begroting niet rond. Op een organisatiebedrag van 110.000 euro kwam hij meer dan de helft te kort, een halfjaar "bedelen" bij allerlei bedrijven, particulieren en tv-stations ten spijt. "Het is om te huilen", verzuchtte Cohen.

De manager en de bokser hebben er zelf alles aan gedaan om het gala op 22 november te laten doorgaan. "We hebben zelfs Surinaamse topvoetballers als Seedorf en Davids benaderd", liet Cohen weten. "Frank en Ronald de Boer behoren al tot sponsorgroep van Joval. Helaas hebben we uit de Surinaamse voetbalhoek geen positieve reacties ontvangen."

Joval verdedigde vorige maand in Charleroi zijn IBO-gordel met succes tegen de Belg Diallo. Het was de vierde keer dat hij een aanval op zijn titel afsloeg. Na het gevecht in België ontfermde de Amerikaanse manager Stan Hoffmann, ex-zaakwaarnemer van Regilio Tuur, zich over Joval. Met de befaamde sportschool Gleason's Gym in New York als uitvalsbasis wil de Amsterdammer zijn naam definitief vestigen in de internationale bokswereld.

Cohen: "Raymond is zeker nog niet te oud. Hij heeft altijd goed voor zichzelf gezorgd. Hij is jong van hart. Hij is en blijft een trainingsbeest."