Als er één Nederlandse hockeyer is voor wie het voor zich spreekt dat er een biografie aan wordt gewijd, dan is het Teun de Nooijer (34) wel.

Man van de wereld, al jaren aan de top. Tweevoudig olympisch kampioen, eenmaal winnaar van olympisch zilver. Wereldkampioen, driemaal verkozen tot ’s werelds beste hockeyer, meervoudig winnaar van de Champions Trophy en acht keer landskampioen. Je kunt er een aardig boek mee vullen.

Dat deed De Nooijer dan ook, in samenwerking met journalist Mark Bruning, die zijn eerste boek afleverde. Een lezenswaardige productie. Bruning schrijft in een prettige stijl, vrijwel altijd in korte zinnen. Dit verhoogt het leesplezier en houdt het tempo in het verhaal. Daarbij: er was in bijna 250 pagina’s maar één spelfout te vinden. Zo hoort het, in een biografie over een atleet die even perfectionistisch als vooruitstrevend is.

Cruijff

En welke hockeyer (überhaupt sporter) kan zeggen dat hij bewonderd wordt door Johan Cruijff? ‘El Salvador’ schreef het voorwoord, waarin hij optekent dat nummer 14 voor hem nog specialer is geworden sinds het gedragen wordt door De Nooijer.

Het boek barst van de details, waarbij soms zelfs wedstrijdsituaties van jaren terug worden geanalyseerd. Ook wordt duidelijk hoe De Nooijer zijn huidige vrouw veroverde, tot aan de slaapkamerdeur aan toe. In deze categorie non-wetenswaardigheden komt de lezer ook te weten dat De Nooijers voormalige ploeggenoot Tibor Weißenborn niet van boerenkool houdt. Dat had allemaal best een onsje minder gemogen.

Mild in kritiek

Er blijft dus vrijwel niets onbesproken, zoals het hoort in de weerspiegeling van een topsportleven. Van de clubliefde voor Bloemendaal tot het Duitse uitstapje naar Harvestehuder. En van de Teun de Nooijer Academy tot aan Cees Koppelaar, loop- en conditietrainer tot in lengte van dagen.

Of er nog wat wordt gemist? De Nooijer is mild in zijn kritiek, bijvoorbeeld als hij het heeft over het gebrekkige contact met mensen van de hockeybond. En als hij zijn persoonlijke voorkeur uitspreekt over de invulling van het Nederlands elftal, doet hij dit zonder namen te noemen. Jammer. Verder is er geen wanklank te lezen over de hoofdpersoon zelf. Al is dit in een biografie eenvoudig te verklaren.

Geld

Ook had er best meer open over geld (lees: bedragen) gesproken kunnen worden, zeker door iemand die al jaren goed kan leven van zijn sport. Altijd interessant. Maar ach, wie alles over de mens en de topsporter Teun de Nooijer wil weten, gooit geen geld weg door dit boek te kopen.

Titel: 14, Teun de Nooijer
Auteur: Mark Bruning
Pagina’s: 240
Uitgever: De Boekenmakers