ISTANBUL - Ferrari maakt zich op voor een nieuwe mijlpaal in de Formule 1. De fameuze Italiaanse renstal beleeft komend weekeinde in Istanbul zijn achthonderdste grand prix.

Ferrari is de enige renstal die vanaf het begin van het wereldkampioenschap in 1950 onafgebroken meedoet in de koningsklasse van de autosport.

In de 799 races die voorafgingen aan de Grote Prijs van Turkije, behaalde Ferrari 211 overwinningen, 632 podiumplaatsen en 203 polepositions.

De 'Scuderia' komt in Istanboel aan de start met Fernando Alonso en Felipe Massa. Laatstgenoemde Braziliaan kan de beste papieren overleggen, want hij won de Grote Prijs van Turkije vanaf 2006 drie keer op rij.

Virtueel

Ferrari viert de achthonderdste grand prix vooral virtueel. Op de website komt dit weekeinde een speciaal gedeelte waarin oud-kampioenen van Ferrari, onder wie Niki Lauda, Michael Schumacher en Kimi Räikkönen, hun gelukwensen overbrengen.

Op de rode bolides van Massa en Alonso zal een speciaal logo prijken.

Luca di Montezemolo, de hoogste baas van Ferrari, roemde de prestaties van de sportwagen in de Formule 1.

Wereldtitels

Met onder meer vijftien wereldtitels, de meeste grand-prixzeges en podiumplaatsen is de renstal de absolute recordhouder. ''We zijn vervuld met tevredenheid en trots bij Ferrari. Het is leuk om terug te kijken op al die topprestaties'', aldus Di Montezemolo.

Massa zei donderdag dat hij extra gemotiveerd is om goed te rijden.

''Ik heb hier drie keer gewonnen, dus in Istanboel liggen mooie herinneringen. Ik vind het een geweldig circuit'', aldus de Braziliaan, die in het lopende kampioenschap de vijfde plaats bezet met 61 punten, 17 minder dan koploper Mark Webber (Red Bull).