HOOFDDORP - Vurnon Anita, Ron Vlaar, Orlando Engelaar en Jeremain Lens gaan niet met Oranje mee naar het WK. Dit is donderdagmiddag bekend geworden.

Het viertal is door bondscoach Bert van Marwijk te verstaan gegeven dat het de koffers mag pakken.

Ze vliegen donderdagmiddag vanaf Franz Josef Strauss luchthaven in München naar huis.

Braafheid

Er zijn nu 23 spelers over die zeker zijn van het toernooi. Van de spelers die vooraf tot de twijfelgevallen leken te behoren, zijn André Ooijer, Khalid Boulahrouz, Edson Braafheid, Stijn Schaars, Eljero Elia en Ryan Babel dus van de partij in Zuid-Afrika.

Om 17.00 uur licht Van Marwijk zijn keuzes toe op een persconferentie.

Keurkorps

De keuzeheer van Oranje moest zijn favoriete keurkorps uiterlijk 1 juni bij de wereldvoetbalbond FIFA inleveren. Hij schrapte donderdag al de laatste vier voetballers van zijn voorlopige lijst. De bondscoach wil vanaf nu met de echte voorbereiding op het WK beginnen.

Van Marwijk startte met een voorlopige selectie van dertig spelers. Hij stelde eerder al Otman Bakkal, Wout Brama en David Mendes da Silva teleur. De trainer van Oranje mag zijn definitieve selectie na 1 juni nog wijzigen als een international ernstig geblesseerd raakt. De medische afdeling van de FIFA zal dat wel controleren.

Geen verrassingen

De bondscoach verraste niet met zijn afvallers. Engelaar presteerde de afgelopen weken niet beter dan zijn grootste concurrent Stijn Schaars. Vlaar is op dit moment niet alleen geblesseerd.

De verdediger van Feyenoord had voor zijn hamstringblessure ook al moeite met het hoge niveau bij Oranje. Lens verloor het uitzicht op een uitverkiezing nadat Ryan Babel voorspoedig herstelde van een spierblessure.

Anita

Van alle afvallers maakte Vurnon Anita misschien nog wel de beste indruk. De linksback van Ajax deed tijdens oefensessies in Hoenderloo en Seefeld zeker niet onder voor zijn concurrent Edson Braafheid, die na de winterstop nauwelijks in actie kwam voor Celtic.

Van Marwijk besloot toch vast te houden aan de verdediger die in noodgevallen ook in het centrum van de defensie kan spelen.

Spelersgroep

De definitieve spelersgroep zou er dan als volgt uit zien:

Doel: Maarten Stekelenburg, Michel Vorm, Sander Boschker;

Verdediging: Khalid Boulahrouz, André Ooijer, Gregory van der Wiel, John Heitinga, Joris Mathijsen, Giovanni van Bronckhorst, Edson Braafheid;

Middenveld: Nigel de Jong, Mark van Bommel, Rafael van der Vaart, Stijn Schaars, Ibrahim Afellay, Wesley Sneijder, Demy de Zeeuw;

Aanval: Dirk Kuijt, Arjen Robben, Ryan Babel, Eljero Elia, Robin van Persie, Klaas Jan Huntelaar.

Volg alles over het WK op onze special