ISTANBUL - Feyenoord heeft zich dinsdagavond ten koste van het Turkse Fenerbahce geplaatst voor het hoofdtoernooi van de Champions League. Het werd in Istanbul 2-0 voor de Rotterdammmers, door doelpunten van de Japanner Ono en Thomas Buffel in de tweede helft.

.000 Voetbalgekke Turken probeerden Feyenoord van de wijs te brengen: ze begeleidden ieder balcontact van een Feyenoorder met een oorverdovend fluitconcert. Ze zorgden voor een kakofonie van geluid, staken veel vuurwerk af en gooiden allerlei voorwerpen op het veld.

Geen snelle treffer

Zoals verwacht probeerde Fenerbahce, voor eigen publiek wel met de aanvallende middenvelders Ortega en Akin in de ploeg, snel een treffer te forceren. De Rotterdammers stonden in de beginfase ook onder druk. Doelman Zoetebier hoefde echter maar één keer in actie te komen toen Revivo in de 23e minuut gevaarlijk voor hem opdook.

Weer Ono

Daarna domineerden de Rotterdammers het duel en was het Ono die net als twee weken geleden in Rotterdam het krachtsverschil tussen beide ploegen met een treffer uitdrukte: 0-1. Feyenoord speelde het duel na de treffer in de 49e minuut slim uit en scoorde in de persoon van invaller Buffel in de 89e minuut nog een tweede treffer.

Van Marwijk weggestuurd

Trainer Van Marwijk moest dat vanaf de tribune bekijken. De coach werd door scheidsrechter Merk weggestuurd nadat hij heftig protesteerde over de wandaden van een deel van het Turkse publiek dat de oefenmeester met voorwerpen bekogelde.

Fikse startpremie

Het incident kon de avond voor Van den Herik en de zijnen niet bederven nu Feyenoord donderdag in Monaco net als vorig jaar deelneemt aan de loting voor de lucratieve en prestigieuze Champions League. Deelname levert Feyenoord sowieso een startpremie van bijna 3,5 miljoen euro op.