FREIBURG - Het Nederlands heeft woensdagavond de eerste van drie oefeninterlands in de aanloop naar het WK winnend afgesloten. Oranje won in het Duitse Freiburg van Mexico (2-1).

Robin van Persie maakte beide doelpunten tegen de ploeg die ook op de mondiale eindronde verschijnt.

Hij scoorde in de 17e en 43e minuut. Javier Hernandez passeerde doelman Maarten Stekelenburg in de 74e minuut.

Hoosbuien

Het Nederlands elftal dartelde af en toe prachtig voorbij Mexico totdat hoosbuien de wedstrijd in een waterballet veranderden. De spelers van Oranje verdedigden vervolgens slordiger en schrokken eveneens van de vele stevige overtredingen van de tegenstander.

Aan het resultaat van de oefeninterland is nauwelijks af te leiden wat van beide ploegen op de mondiale eindronde in Zuid-Afrika te verwachten is.

Zowel het Nederlands elftal als Mexico acteerde allesbehalve in de sterkste samenstelling. Zo kwamen Wesley Sneijder, Mark van Bommel, Arjen Robben en Nigel de Jong nog niet in actie voor Oranje.

Van Marwijk

Bondscoach Bert van Marwijk gebruikte de eerste van drie oefeninterlands in de aanloop naar het WK vooral om nog eens goed te kijken met welke spelers hij op 5 juni naar Zuid-Afrika wil. De oefenmeester is van plan om donderdag zijn definitieve selectie van 23 internationals bekend te maken. Hij moet nog vier spelers teleurstellen.

Van Marwijk gunde Khalid Boulahrouz, Edson Braafheid, Stijn Schaars, Demy de Zeeuw en Ibrahim Afellay een basisplaats. Vurnon Anita en Orlando Engelaar mochten de trainer van Oranje na rust overtuigen.

Braafheid

Niet geheel toevallig moesten Braafheid en Schaars wijken voor het tweetal. De kans is groot dat Van Marwijk een keuze maakt tussen de linksbacks Braafheid en Anita en de middenvelders Engelaar en Schaars.

De geblesseerde Ron Vlaar lijkt een zekere afvaller. De bondscoach zal verder een keuze maken tussen de nog niet helemaal fitte Ryan Babel en Jeremain Lens, die opmerkelijk genoeg geen speeltijd kreeg.

Afellay

Van de spelers die zich geen zorgen over een mogelijk deelnamebewijs voor het WK hoeven te maken, schitterden vooral Afellay en Robin van Persie. De eerstgenoemde aanvoerder van PSV maakt de hele week op de trainingen al een sterke indruk.

Het Nederlands elftal oefent nog tegen Ghana (1 juni) en Hongarije (5 juni).

Oefeninterland Oranje