MADRID - Jose Mourinho wordt de nieuwe coach van Real Madrid. De excentrieke Portugees volgt Manuel Pellegrini op, die woensdag door de 'Koninklijke' werd ontslagen. Dat heeft Real-voorzitter Florentino Perez tijdens een persconferentie in de Spaanse hoofdstad bekendgemaakt.

Mourinho moet wel nog met zijn huidige werkgever Internazionale een akkoord bereiken over het afkopen van zijn doorlopende contract.

De trainerswissel komt niet onverwacht. Mourinho liet al enige tijd doorschemeren dat hij openstond voor een overstap naar Real Madrid.

Nadat hij met Internazionale de Champions League had gewonnen, werden die geruchten alleen maar sterker.

Enkele fouten

''Ik wil best erkennen dat ik enkele fouten heb gemaakt'', zei Perez op de bijeenkomst. ''Maar het aantrekken van Mourinho, een van de beste trainers ter wereld, was een mogelijkheid die we niet onbenut konden laten. Zeker niet voor Real Madrid dat altijd naar het allerhoogste streeft.''

Pellegrini kwam afgelopen zomer naar Madrid en mocht samen met Perez voor circa 250 miljoen euro inkopen doen. De Spaanse topclub verzekerde zich onder meer van de diensten van Cristiano Ronaldo en Kaká.

Aartsrivaal

Pellegrini kreeg de opdracht om aartsrivaal Barcelona te kloppen in de strijd om de landstitel én om de Champions League naar de hoofdstad te brengen. De coach faalde twee keer. De Spaanse titel ging naar Barcelona en de 'Koninklijke' werd in de belangrijkste Europese competitie uitgeschakeld in de achtste finales.

''We zijn er absoluut van overtuigd dat we een frisse impuls nodig hebben'', zei Perez. ''Ik weet zeker dat Mourinho de komende jaren dit elftal zal leiden.''

Drie hoofdprijzen

Mourinho won dit voetbaljaar met Internazionale drie hoofdprijzen. Hij leidde de club naar de landstitel, de nationale beker en de Champions League. ''Ik heb bij Inter niets meer te winnen'', sprak de Portugees direct na de Champions League-finale tegen Bayern München (2-0).

''De gedachte om weg te gaan speelt al een maand of drie bij mij. Ik wil de eerste trainer worden die met drie verschillende clubs de Champions League wint.''

Eerder veroverde Mourinho die felbegeerde beker al met Porto.