ALMERE - Pas in de verlenging van het duel in de derde ronde van de nationale beker met Omniworld stelde RKC woensdagavond de zege veilig. Twee treffers van Rick Hoogendorp in de extra tijd voorkwamen dat de koploper van de hoofdklasse A van de zondagamateurs voor eigen publiek kon stunten: 2-4.

RKC kwam op bezoek in Almere pas in het laatste kwartier van de wedstrijd in gevaar. Boulahrouz bracht de Waalwijkse formatie al in de vierde minuut op voorsprong. Na de vroege openingstreffer speelden de bezoekers in een veel te laag tempo. Toch kwamen ze nauwelijks in de problemen.

Spannend

Met een prachtig afstandschot bracht invaller Bonne een kwartier voor tijd de spanning terug in de wedstrijd. In de 85e minuut leek Olfers de wedstrijd alsnog te beslissen (1-2) maar spits Bakker dwong vlak voor het verstrijken van de reguliere tijd een verlenging af. Met twee treffers in de eerste helft van de extra tijd besliste Hoogendorp alsnog de wedstrijd in het voordeel van RKC.

Omniworld verklaarde woensdagavond doodleuk dat de club al volgend seizoen in de eerste divisie wil voetballen. De toekomst zal leren of het fundament van het zoveelste toetredingsplan nu wel meer dan een luchtkasteel kan dragen.

Sprookjes

Zeker na deze bijna-stunt tegen RKC geloven ze in Almere weer in sprookjes. In de slaapstad dromen ze de komende maanden weer ambitieus verder. Aan de bestuursleden van de stichting betaald voetbal Almere zal het niet liggen. Namens zijn collega's hopte Klaas Wilting als in zijn beste tijden als voorlichter van de Amsterdamse politie van camera naar microfoon. Het plan is duidelijk en al met de KNVB besproken. Met een gedekte begroting van 1,7 miljoen euro wil Omniworld al volgend seizoen in de eerste divisie uitkomen.

Investeren

Duidelijk werd echter ook dat er nog veel moet gebeuren. De accommodatie van de hoofdklasser bestaat uit enkel een zittribune langs één lange zijde van het veld. Omniworld wil nog voor de zomer een nieuw stadion met 4000 zitplaatsen laten verrijzen. Het geld voor het nieuwe onderkomen moet worden geleend. Net zoals het eenmalige bedrag van 1,3 miljoen euro dat nieuwkomers in het betaalde voetbal moet betalen. "Misschien wil de gemeente wel garant staan", opperde Wilting.

Duur

Juist de gemeente wil echter niets meer met de plannen over betaald voetbal in Almere te maken hebben. Maar liefst 23 miljoen euro schonk de plaatselijke overheid van de groeistad de laatste acht jaar aan diverse plannenmakers. Het geld ging op aan onderzoek. Niets was te dol. Dienstreizen leidden langs Amerika, Canada, Frankrijk en Engeland. Accommodaties en grassoorten werden overal bekeken. De kosten van nieuw aangeschafte tenues bedroegen maar liefst 95.000 euro. Jammer dat geen enkele voetballer de nieuwe shirts en broekjes met daarop het nieuwe logo ooit droeg.

Omniworld voetbalt namelijk nog steeds in de zondaghoofdklasse amateurs. Verdienstelijk weliswaar, want het bekleedt sinds afgelopen zondag de koppositie. Dat betekent ook na de goede vertoning tegen RKC nog niet dat de club klaar is voor het betaalde voetbal.

Arm

Geld voor aankopen is er nauwelijks en Omniworld wil ook in de eerste divisie geen salarissen van hoger dan 25.000 euro per jaar betalen. En dan nog is de ook voor de eerste divisie wel heel lage begroting van 1,7 miljoen euro nog allesbehalve sluitend. Als amateurclub kampt Omniworld op dit moment nog met een tekort van .000 euro.

Toch gaat het allemaal lukken, riepen de bestuursleden van de stichting Almere voor en tijdens de wedstrijd tegen RKC in koor. Mogelijk al in december ontvangt de KNVB de exacte plannen. De deadline van februari wordt zeker gehaald. Pas op dat moment zal blijken of Omniworld volgend seizoen echt gaat toetreden tot de eerste divisie. Tot die tijd kijken ze in Almere ondanks de knappe prestatie van woensdagavond met ontzag naar AGOVV en ook RKC, clubs die in een recent en iets langer verleden wel de grote stap van amateurs naar profs maakten.