PARIJS - Het Nederlandse toptennis boekte wisselend succes in de negende en laatste Masters Series van het seizoen. Martin Verkerk sloeg zich, mede door vijftien aces, naar de derde ronde in Parijs. Sjeng Schalken kreeg klop van de Franse qualifier Gregory Carraz en sloeg woedend zijn racket kapot.

Martin Verkerk, dertiende geplaatst, versloeg in de tweede ronde de Slowaak Dominik Hrbaty, een 'lucky loser' uit het kwalificatietoernooi die in de eerste ronde had verrast met winst op de Amerikaan Vince Spadea. De 24-jarige Alphense tennisser, terugkomend uit een vormcrisis sinds zijn succes op Roland Garros, had al eens eerder van hem gewonnen en had voortdurend een overwicht. Zijn opslag functioneerde weer uitstekend. Einduitslag -6 6-4. Verkerk voelde zich duidelijk weer happy in Parijs.

Federer

In de derde ronde komt Verkerk uit tegen Wimbledonkampioen Roger Federer die eerder op de dag won van de Franse qualifier Thierry Ascione. Eén keer eerder stond hij tegenover de talentvolle Zwitser. In Basel vorig jaar verloor hij met tweemaal 3-6. Federer verkeert nog steeds in topvorm. Hij kan via Parijs en een goede uitslag in de Masters Finale te Houston de eerste plaats op de wereldranglijst nog veroveren.

Schalken

Sjeng Schalken, vorig jaar nog in de kwartfinale te Parijs, werd woensdag in de tweede ronde uitgeschakeld door een andere Franse qualifier, Gregory Carraz: 4-6 6-2 3-6. Carraz sloeg zestien aces maar maakte ook vijftien dubbele fouten met zijn opslag. Toch kon de elfde geplaatste Limburger de partij niet naar zich toetrekken.

Stuk

Hij was na de nederlaag zo woedend dat hij eerst zijn racket de vernieling inhielp alvorens hij zijn een jaar oudere tegenstander de hand schudde. Schalken gaf na afloop "vermoeidheid" op als reden voor zijn zeer matige optreden, die hem wellicht enkele plaatsen op de wereldranglijst zal kosten.

De 28-jarige Carraz noemde zijn triomf de mooiste uit zijn carrière. "La plus belle", juichte hij, "nooit eerder heb ik van een zo hoog geplaatste speler gewonnen".