GRONINGEN - De basketballers van GasTerra Flames zijn dinsdagavond in Groningen voor eigen publiek Nederlands kampioen geworden. Ze wonnen de vijfde wedstrijd van de play-off tegen WCAA Giants om de titel met 79-74.

De ploeg uit Bergen op Zoom werd daarmee in de best-of-seven op een onoverbrugbare achterstand van 4-1 gezet.

Voor Donar, zoals de Groningse club oorspronkelijk heet, is het de derde landstitel. Eerder was het feest in 1982 en 2004. Nu opnieuw, en terecht. Groningen was dit seizoen dominant in de competitie en ook in de finale.

Zenuwen

Goed was het dinsdagavond niet in Martiniplaza, waar 4400 liefhebbers getuige waren van het beslissende duel.

De thuisclub vocht tegen de zenuwen, de bezoekers streden voor hun laatste kans. Behoudens het eerste kwart (16-17) stond Groningen steeds voor.

Geen utopie

Bij rust was de marge negen punten: 34-25. De West-Brabanders kwamen evenwel terug en bij 59-57 leek een nieuwe verlenging van de finaleserie geen utopie meer.

Ook niet toen coach Erik Braal zijn aanvalsleider Jesse Kimbrough op de bank zag belanden met de vijfde persoonlijke fout.

Angstig stil

Toen Arvin Slagter, de topscorer van Bergen op Zoom met 17 punten, met 3.30 op de klok voor 66-66 zorgde werd het angstig stil in de Groninger sporttempel.

Robby Bostain nam de noorderlingen echter bij de hand door een rake driepunter van Daniel Faris voor 71-72 meteen te beantwoorden. In de enerverende slotfase bleef de favoriet koel.