MAARSSEN - Joost Bellaart loopt deze week met stoffer en blik achter zichzelf aan. "Om alle scherven op te ruimen", grinnikt de ex-bondscoach van Oranje. De 52-jarige manager mag dan zijn begeerde baan bij de hockeybond kwijt zijn, zijn gevoel voor humor heeft hij niet verloren.

Bellaart nam dinsdagavond, een dag na zijn "vrijwillige" ontslag, op een "bijzondere wijze" afscheid van het bondsbestuur. "We hebben samen een wrange tijd op een heel speciale manier afgesloten. Van grootse gebaren was geen sprake. Er was veel menselijkheid en begrip. Daar ben ik de KNHB dankbaar voor. Ik ben er trots op om voor de bond te hebben gewerkt. Ik verlaat een warm bad."

Tegenzin

Bellaart blikte woensdag met enige tegenzin terug op een hectische periode, waarin hij de halve hockeywereld over zich heen kreeg. Van alle kanten kreeg hij zware kritiek na de vierde plaats bij het Europees kampioenschap in Barcelona. Hij zou te licht zijn voor het grote werk, hij zou te wispelturig en te emotioneel zijn, hij zou onbetrouwbaar zijn en hij zou te veel bezig zijn met de promotie van zichzelf.

Maandag, drie dagen nadat het bondsbestuur hem ten koste van zes "zware" internationals in dienst had gehouden, was het genoeg voor Bellaart, die in drie jaar met Oranje twee Champions Trophy's won.

Grotesk

"Het werd allemaal te breed, te grotesk. Het was een onbeheersbare rotzooi van geschreeuw, modder en meningen. Daar wilde ik niet langer verantwoordelijk voor zijn. Daar wilde ik niets meer mee te maken hebben. Er zijn zoveel dingen over mij geroepen, het was gewoon niet normaal meer. Ik dacht echt dat het fatsoen de hockeywereld had verlaten. Ik voelde het als een verplichting aan mezelf om daaraan niet meer mee te doen."

Oplossingen

"Oplossingen waren er niet meer, om over winnaars maar te zwijgen." Bellaart toonde zich verguld met "een vriend als Ties Kruize". De bond stelde de legendarische oud-international vrijdag aan als manager bij Oranje om de belaagde bondscoach uit de wind te houden.

"Dan hoor en lees je weer dat er iemand is benoemd uit het old boy network van Bellaart. Dat is natuurlijk een flagrante ontkenning van de successsen die we samen hebben behaald bij Klein Zwitserland. We waren al gezworen kameraden. Nu zijn we dat misschien nog wel meer. Ties heeft me gesteund in een heel moeilijke tijd in mijn leven. Daar ben ik hem dankbaar voor."

Boekwerkje

Bellaart maakte woensdag een begin met het opruimen van zijn Oranje-archief. "De losse notities kunnen nu wel weg. Alle besprekingen, opstellingen en verslagen van alle wedstrijden, 76 in getal, bewaar ik. Daar maak ik een apart boekwerkje van. Dat heb ik gedaan bij alle ploegen die ik onder mijn hoede heb gehad. Het boekje van Oranje is iets dunner geworden dan de bedoeling was. Daarmee moet ik leren leven."

Vastomlijnde toekomstplannen heeft Bellaart niet. Wellicht dat hij zijn deeltijdbaan als sportmarketeer bij Pro Sport in Hilversum uitbreidt. "Ik moet eerst nog even bijkomen. Maar ik sluit niet uit dat ik zondag even naar een hockeywedstrijd ga kijken. Het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan. Ik heb een prachtloopbaan gehad in het hockey. Maar voor een in memoriam als trainer-coach-manager is het nog te vroeg. Het traject bij de KNHB is echter klaar. Dat lijkt me duidelijk."