ALMELO - Voetballer Theo Janssen van landskampioen FC Twente moet 5000 euro boete betalen wegens rijden onder invloed. Dat heeft de rechtbank in Almelo vrijdag bepaald. Van het veroorzaken van een ernstig verkeersongeluk is hij vrijgesproken.

Behalve de boete legde de rechtbank Janssen ook een voorwaardelijke rijontzegging van een half jaar op met een proeftijd van twee jaar.

In de strafmaat liet de rechtbank meewegen dat Janssen een bovenmodaal inkomen geniet. Voor 'gewone' Nederlanders geldt bij een soortgelijk vergrijp een boete van enkele honderden euro's.

Coma

De 28-jarige Janssen schoot in de nacht van zaterdag 21 op zondag 22 november vorig jaar, na de wedstrijd van FC Twente tegen Vitesse, met zijn auto van de weg. De wagen raakte een boom en sloeg over de kop.

Janssen en drie andere inzittenden raakten gewond. Een van hen, keeper Kevin Moeliker van FC Lienden, lag enkele dagen in coma en is na maandenlange revalidatie nog altijd niet volledig hersteld.

Bloedonderzoek

Uit bloedonderzoek bleek dat Janssen 0,8 promille alcohol in zijn bloed had, terwijl voor hem als 'beginnend rijder' een limiet geldt van 0,2.

Twee weken geleden eiste het Openbaar Ministerie (OM) 120 uur werkstraf tegen de voetballer. De rechtbank kwam tot een ander oordeel aangezien volgens haar geen aantoonbaar verband bestond tussen het alcoholgebruik en het ongeval.

Ook aquaplaning en een technisch mankement aan de auto konden hebben meegespeeld. Derhalve vond de rechtbank dat niet sprake was van roekeloos rijgedrag maar hooguit van onoplettendheid.