ROTTERDAM - Sparta heeft zich dinsdagavond ten koste van stadgenoot Excelsior (2-1) geplaatst voor de achtste finales van de Amstel Cup. De sfeer rondom de enige stadsderby in het betaald voetbal was spannender dan het bekerduel op Woudestein zelf. Sparta nam door Van den Bergh (voor rust) en Nascimento (na rust) een voorsprong van 2-0. In de slotfase benutte Breuer een strafschop voor de thuisploeg.

De rivaliteit tussen de eerstedivisionisten werd de afgelopen tijd vooral aangewakkerd door supporters en bestuurders van beide kampen. De Sparta-aanhang noemt Excelsior de "hoer van Rotterdam", omdat de Kralingers zich als satellietclub aan Feyenoord hebben verkocht.

Gemeente

Aan de andere kant bekritiseerde Excelsior-directeur Simon Kelder de gemeente Rotterdam, die Sparta dit jaar met de koop van het Kasteel van de ondergang heeft gered. Volgens Kelder hebben bestuurders en politici eerder voor zijn club weinig of nooit wat gedaan.

De laatste verbale ruzie betrof de komst van Mustapha Riga (ex-Vitesse) naar Spangen. De aanvaller gaf aan het begin van dit seizoen zijn ja-woord aan Excelsior. Hij kwam daar razendsnel op terug en tekende alsnog een contract bij Sparta. Kelder uitte zijn ongenoegen over de gang van zaken in de pers, waardoor de relatie nog verder verslechterde. Overigens kwam Riga niet in actie op Woudestein.

Degradatie en promotie

Toch hebben de onderlinge spanningen ook te maken met de aftakeling van Sparta. De aanhang heeft nog steeds moeite met het bestuurlijke wanbeleid in de voorbije jaren en de degradatie naar de eerste divisie, die daarvan het gevolg was. Bovendien bleek Excelsior in de nacompetitie in het seizoen 2001/2002 sterker, want de Kralingers promoveerden en de Kasteelclub degradeerde voor de eerste keer sinds de invoering van het betaald voetbal. Die "vernedering" dreunt nog steeds na bij de supporters. De winst op Woudestein maakte echter veel goed. De fans verlieten de tribunes met het gezang "Sparta is de club van Rotterdam".