MILAAN - De wereldvoetbalbond FIFA heeft de buitenspelregel nader gedefinieerd in een poging de aanvallers meer kans te bieden en onnodig vlaggen en fluiten te voorkomen. De nieuwe richtlijn, dikwijls al praktijk, is dat buitenspel alleen nog wordt bestraft als het hinderlijk is.

Dat is voortaan alleen nog het geval als iemand de bal ontvangt of wordt aangespeeld in buitenspelpositie of als hij niet direct deelneemt aan het spel maar wel bijvoorbeeld de doelman het zicht ontneemt, hem anderszins hindert of op enige wijze voordeel peurt uit de plek waar hij staat. Dat laatste is onder meer het geval als hij offside een bal die terugkomt van paal, lat of tegenstander inschiet.

Meteen

Omdat er geen sprake is van een regelwijziging maar van nieuwe instructies voor scheidsrechters en hun assistenten, kunnen ze met onmiddellijke ingang worden uitgevoerd. De FIFA heeft de aangesloten nationale bonden onlangs al van dit voornemen op de hoogte gesteld.

In de Italiaanse Serie A wordt de nieuwe uitleg dit seizoen al gehanteerd. Het heeft ertoe geleid dat grensrechters in sommige gevallen wachten met hun besluit. Als er sprake is van "passief buitenspel" vlaggen ze in eerste instantie niet, maar doen dat naderhand wel als de betreffende speler toch in balbezit komt.