HEERENVEEN - Erben Wennemars zal niet topfit aan de start van de NK allround (31 oktober - 2 november) staan. De Zwollenaar kampt al anderhalve week met een verkoudheid en kreeg dinsdag nog een tegenslag te verwerken. Tijdens de training ging hij - samen met ploeggenoot Simon Kuipers - onderuit en liep daarbij een blessure op aan rug en ribben.

Het incident gebeurde in Thialf. Wennemars tikte Kuipers aan waarna beide schaatsers ten val kwamen. Waarschijnlijk heeft de schaats van Wennemars de hand van Kuipers geraakt. In elk geval liep de jonge rijder van SponsorBingo Loterij een diepe wond in zijn hand op. In het ziekenhuis werd dat gat met drie hechtingen gedicht.

Wennemars raakte bij die valpartij de boarding en caramboleerde weer het ijs op. Juist op dat moment schaatste een groepje in dezelfde bocht, waardoor een aantal rijders over de sprinter struikelde. "Daaraan heb ik die pijn in mijn rug overgehouden", sprak Wennemars. "Het is gezwollen. Als ik op een stoel zit, voel ik de leuning heel goed."

Toch verwacht hij van die kwetsuur weinig last te hebben op de NK afstanden, die vrijdag beginnen in Heerenveen. "Die verkoudheid vind ik erger", zei hij. "Ik wil graag goed presteren. Ik ben wel goed, maar ik wil helemaal topfit zijn." Dat zit er niet in voor de Zwollenaar. Wennemars neemt op de NK afstanden deel aan de 500, en 1500 meter.