Engelse dubbel voor Chelsea

LONDEN - Chelsea heeft zich zaterdag op Wembley verzekerd van de Engelse dubbel. De landskampioen veroverde eveneens de FA Cup.

Didier Drogba maakte in de 59e minuut uit een fraaie vrije trap het beslissende doelpunt.

Beide ploegen misten een strafschop op het opvallend stroeve veld. In de 56e minuut faalde Kevin-Prince Boateng op dramatische wijze namens Portsmouth.

De spits van 'Pompey' schoot veel te zacht en te simpel in, waardoor doelman Petr Cech redding kon brengen. In de 88e minuut tikte Frank Lampard, die vrijwel nooit mist van elf meter, de bal naast.

Kansen liggen

Chelsea liet vooral in de eerste helft legio kansen liggen. De manschappen van de Italiaanse succestrainer Carlo Ancelotti wisten liefst vijf keer paal en lat te raken. De grootste flater beging Salomon Kalou. De ex-Feyenoorder deponeerde de bal voor open doel van dicht bij tegen de lat.

Drogba leek met een ferme uithaal in de 38e minuut de score te openen via de onderkant van de lat, maar tv-beelden toonden aan dat de bal niet geheel de doellijn was gepasseerd. De Duitse middenvelder Michael Ballack moest vlak voor de rust het veld geblesseerd verlaten na een zware charge van Boateng op zijn enkel.

Onder druk

Portsmouth, dat als eerste degradant in de Engelse historie de FA Cup kon winnen, kreeg één grote kans in de eerste helft. Doelman Cech hield de ploeg van de Israëlische trainer Avram Grant (ex-Chelsea) in de 22e minuut op miraculeuze wijze van scoren af na een onverwachte doelpoging van Boateng.

Na de rust kwam het slordige Chelsea zelfs onder druk te staan op het uitverkochte Wembley. Boateng verzuimde evenwel zijn ploeg vanaf elf meter te belonen voor het offensief. Na de treffer van Drogba, die tot dusver in alle zes wedstrijden van Chelsea op het nieuwe Wembley heeft gescoord, speelde de Londense ploeg een gewonnen wedstrijd. De misser van Lampard van elf meter deed dan ook maar amper pijn.

Ashley Cole

Chelsea veroverde voor de zesde keer de FA Cup. Ashley Cole behaalde een persoonlijk record. De verdediger van Chelsea werd de eerste speler die de Engelse beker zes keer wist te winnen (drie met Arsenal, drie met Chelsea).

NUwerk

Tip de redactie