Cadel Evans pakt zevende etappe Giro

MONTALCINO - Cadel Evans heeft zaterdag de zevende etappe van de Ronde van Italië gewonnen.

De Australische wielrenner bleef na een rit over 222 kilometer van Carrara naar Montalcino de Italiaan Damiano Cunego en de Kazachstaan Alexandre Vinokoerov in de eindsprint voor.

'Vino', die zaterdag veel strijdlust aan de dag legde in de regen op de modderige wegen, nam als troost de roze leiderstrui over van de Italiaan Vincenzo Nibali. Deze kwam ten val kwam en verspeelde twee minuten.

Evans en Vinokoerov, die zich in Middelburg al in het roze mocht hullen, trokken samen op over de 'Strada Bianche' in Toscane, met kasseienstroken en grindwegen.

Zweep

Vooral op de venijnige klimmetjes legden ze de zweep over het peloton, helemaal in de barre finale. Dat resulteerde in verscheidene verliezers, onder wie behalve Nibali ook Ivan Basso, Bradley Wiggins en Carlos Sastre.

De kopman van Astana gaf zelf op de Poggio Civitello, de slotklim van zes kilometer, het sein voor de aanval. Evans volgde met nog enkele sterken in zijn wiel, onder wie Cunego, Stefano Garzelli en Marco Pinotti.

Dagprijs

In de strijd om de dagprijs zag de Australiër zijn kans schoon. Vinokoerov, wiens geel-blauwe tricot bruin was geworden door de opspattende blubber, had er vrede mee. Zijn voorsprong in het algemeen klassement is meer dan een minuut.

''Het was verschrikkelijk zwaar'', zei Vinokoerov na zijn krachtsexplosie. ''De laatste 40 kilometer waren moeilijker dan je je kunt voorstellen.'' Evans viel hem bij.

''Om deze etappe te beschrijven is het woord spectaculair niet goed genoeg. Maar dit is pas een eerste stap. Er komen nog heel veel bergen.''

Flens

De etappe werd mede gekenmerkt door een lange ontsnapping van Rick Flens. De Raborenner, die uiteindelijk op grote achterstand zou binnenkomen, had gezelschap van de Deen Nicki Sörensen.

Beste Nederlander was ploeggenoot Pieter Weening, dertigste op 3.50 van de winnaar. Twee tellen later passeerde Bauke Mollema de streep.

Tip de redactie