SINT MICHIELSGESTEL/BRUSSEL - In België is vlak voor de wereldtitelstrijd veldrijden in Zolder ophef ontstaan over de uitspraken van Richard Groenendaal. "Als ik het echt beu ben, charter ik toch een busje zware jongens die allemaal honkbalknuppels onder hun jasje verstoppen. En de eerste die een beetje veel boe roept, krijgt dan 'bam', die knuppel in zijn nek", aldus Groenendaal in een interview met het weekblad Humo.

"Volgens mij zijn het types met een slecht huwelijk die hun frustraties op mij willen afreageren. Ze zijn laf. Afbreken zit blijkbaar in jullie karakter... Winnen in België, in het land van de vijand is het mooiste. Dan laat ik t-shirts voor mijn supporters drukken: WK Zolder 2002, I was there.... Als een Belgische fan mij van de fiets slaat, wordt er niemand wereldkampioen. Zeker weten.

Oorlog

"Vergeet niet dat er ook 5000 Nederlanders naar Zolder komen. Stel dat mij iets overkomt, dan bezetten die gewoon het parkoers. Dan is het oorlog."

Sensatie

Volgens Groenendaal zijn de uitspraken volledig uit hun verband getrokken en uit hun context gehaald. "Het is niet moeilijk om senstatie te schrijven en ik ben natuurlijk een makkelijk slachtoffer."

Bij de wereldbekerwedstrijd zondag in Heerlen sloot Groenendaal nog symbolisch vrede met de Belgische fans. Groenendaal is niet bang dat zijn uitspraken nadelige gevolgen zullen hebben. "Boe wordt er in Zolder toch wel geroepen", aldus de Brabander.

Zware jongens

Hij heeft de zware jongens genoemd als voorbeeld wanneer de UCI niets onderneemt om de renners te beschermen. Hij heeft daar na zijn klap aan een Belgische fan al herhaaldelijk op aangedrongen. "Ik moet me straks bij de UCI verantwoorden en ik word misschien wel geschorst. Maar voor ons wordt niets gedaan en heb toen gezegd of ze misschien willen dat we zelf het heft in eigen handen gaan nemen."

Bondscoach

Bondscoach Herman Snoeijink noemt de publicatie vervelend. Maar ook hij is niet bang, dat dit tot problemen zal leiden. "Ze proberen het Richard blijkbaar zo moeilijk mogelijk te maken. Maar er worden zondag zo'n 50.000 toeschouwers verwacht, daar kun je weinig tegen ondernemen. We kunnen Richard moeilijk laten begeleiden door bodyguards. Maar ik kan je verzekeren: als ploeg staan we op scherp."

De Morgen

De Belgische renners zeggen in de krant De Morgen de uitlatingen niet handig te vinden. "Een domme reactie", aldus ploeggenoot Sven Nijs. "En ik dacht dat de zaak Diegem opgeklaard was, maar die kunnen nu weer oplaaien." Ook De Clercq keurt de uitspraken niet goed. "Richard gooit olie op het vuur."

Titelverdediger Erwin Vervecken zet wel vraagtekens bij het verhaal. "In welke sfeer is het interview afgenomen. Werden de uitspraken niet uit hun juiste context gerukt. Als we dat weten, zullen we al een stuk wijzer zijn. Maar hoe dan ook, dit soort verklaringen zijn niet goed te praten."

/SPORTStewards waken op WK over Groenendaal