TILBURG - Steve McClaren is vrijdag door zijn collega's uitgeroepen tot beste trainer van dit seizoen in het Nederlandse betaalde voetbal.

De Brit, die FC Twente aan de eerste landstitel uit de clubgeschiedenis hielp, is de eerste buitenlandse coach die de Rinus Michels Award krijgt.

Naast McClaren, die Louis van Gaal opvolgt als prijswinnaar, waren Martin Jol (Ajax), Mario Been (Feyenoord) en Gertjan Verbeek (Heracles Almelo) door de vereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV) genomineerd.

McClaren ontbrak vrijdag bij de uitreiking tijdens het achtste Internationale Trainerscongres in Tilburg. De nieuwe trainer van VfL Wolfsburg sprak de aanwezige trainers via een videoboodschap toe.

Aangepast

''Ik heb bewust geen staf uit Engeland meegenomen, maar me aangepast aan hoe er in Nederland over voetbal wordt gedacht'', zei McClaren.

''Om me daarin te verdiepen heb ik elke letter van het vakboek 'Teambuilding als route naar succes' van Rinus Michels, mijn 'Godfather', gespeld. Daarom ben ik zeer vereerd met de Rinus Michels Award.''

De prijs werd in ontvangst genomen door de assistent-trainers Kees van Wonderen en Alfred Schreuder.

Beenhakker

Leo Beenhakker werd door Guus Hiddink gehuldigd met een Oeuvreprijs voor zijn hele trainersloopbaan. Die eer viel eerder Kees Rijvers, Piet de Visser, Wiel Coerver en Foppe de Haan te beurt.

De 67-jarige Beenhakker dankt de prijs aan zijn indrukwekkende carrière en de bijdrage die hij leverde aan de uitstraling van het Nederlands voetbal.

Beenhakker werd twee keer met Ajax en een keer met Feyenoord landskampioen en was bondscoach van Nederland, Saoedi-Arabië, Trinidad en Tobago en Polen. Het meest succesvol was hij tussen 1987 en 1989 met Real Madrid, waarmee hij drie landstitels veroverde en de Spaanse beker en Supercup won.

Hij was tussen zijn debuut in 1965 als trainer bij SV Epe en zijn afscheid in 2007 als interim-trainer bij Feyenoord werkzaam voor zestien clubs in Nederland, Spanje, Zwitserland, Turkije en Mexico.

Demmers

Ook werden er vrijdag Rinus Michels Awards uitgereikt aan Dennis Demmers van Excelsior'31 (beste amateurtrainer), de jeugdopleiding van Feyenoord en de amateurclub Flevo Boys vanwege het goede jeugdbeleid.

De Rinus Michels Awards zijn een initiatief van het vakblad De Voetbaltrainer. De uitverkiezing wordt ondersteund door de vakvereniging CBV, de vakbond VVON en de KNVB.