Dost voor vijf jaar naar Heerenveen

HEERENVEEN - Bas Dost verhuist definitief van Heracles Almelo naar sc Heerenveen. De jeugdinternational kwam met de Friezen tot een akkoord over een contract van vijf jaar.

Dat maakte Heerenveen vrijdag op de website bekend. Eerder hadden de clubs al overeenstemming bereikt over de afkoopsom.

Dost moet nog wel medisch gekeurd worden bij Heerenveen. De 20-jarige spits kampt momenteel met een liesblessure.

Met Dost heeft Heerenveen een vervanger voor Gerald Sibon aangetrokken, wiens contract niet werd verlengd.

De lange aanvaller maakte afgelopen seizoen veertien doelpunten voor Heracles, dat verrassend als zesde eindigde in de eredivisie. In de play-offs om Europees voetbal werd de club echter uitgeschakeld door Roda JC.

Concurrentie

Heracles nam Dost in 2008 over van FC Emmen. In zijn eerste jaar in Almelo kwam hij tot drie treffers. Hij trok dit seizoen de aandacht van diverse clubs, waaronder AZ. Heerenveen, dat een teleurstellend seizoen had, was de concurrentie echter te snel af.

''Dost heeft veel kwaliteiten'', aldus de Friese directeur Yme Kuiper. ''Hij is zowel over de grond als door de lucht gevaarlijk, is redelijk snel en schuwt het verdedigende werk evenmin. Bovendien komt hij uit het noorden.'' Dost had een contract tot medio 2011 in Almelo.

Naast Dost vertrekt ook trainer Gertjan Verbeek bij Heracles. Hij gaat aan de slag bij AZ. Algemeen directeur Nico-Jan Hoogma staat in de belangstelling van Hamburger SV.

NUwerk

Tip de redactie