Celtics schakelen Cavaliers uit

BOSTON - Boston Celtics heeft in de play-offs van de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA voor een daverende verrassing gezorgd.

De Celtics waren in de halve finale van de Eastern Conference in zes wedstrijden te sterk voor Cleveland Cavaliers, dat met LeBron James in de gelederen favoriet was voor de titel. Boston besliste de best-of-sevenserie donderdag (plaatselijke tijd) met een overtuigende zege: 94-85.

In de finale van de oostelijke divisie staan de Celtics tegenover Orlando Magic. De eindstrijd in de Western Conference gaat tussen titelverdediger Los Angeles Lakers en Phoenix Suns.

De Cavaliers, de beste ploeg van het reguliere seizoen, wonnen tegen de Celtics de eerste en derde wedstrijd.

De ervaren ploeg uit Boston wist vervolgens echter drie keer op rij te winnen. Vooral tijdens de vijfde wedstrijd, in Cleveland, maakten de Celtics indruk (88-120). Het aangeslagen Cleveland was donderdag niet meer in staat zich nog een keer op te richten.

Eén man

''We weten dat hun team draait om één man'', zei Kevin Garnett, die donderdag met 22 punten en 12 rebounds een fors aandeel had in de zege. Garnett verwees met die opmerking naar LeBron James, de ster van de 'Cavs', die onlangs voor het tweede jaar op rij werd uitgeroepen tot meest waardevolle speler (MVP) van de NBA.

James was vastbesloten om de Cavaliers voor het eerst in de historie naar de NBA-titel te leiden. Tijdens het reguliere seizoen maakte Cleveland indruk met meer dan zestig overwinningen, waardoor de ploeg als topfavoriet de play-offs in ging.

James kreeg echter last van zijn elleboog en haalde niet zijn gebruikelijke niveau. Garnett: ''We wisten dat we een kans hadden als we de andere spelers van de 'Cavs' in bedwang konden houden.''

Afhankelijk

Boston Celtics won uiteindelijk de serie omdat de NBA-kampioen van 2008 met Garnett, Paul Pierce, Ray Allen en Rajon Rondo meer productieve spelers in de selectie heeft dan de 'Cavs', die ook donderdag weer zeer afhankelijk waren van James (27 punten, 19 rebounds).

Na deze grote teleurstelling is de kans groot dat James in de zomer gebruik maakt van zijn status als 'free agent' en overstapt naar een andere club. Hij wilde daar direct na de uitschakeling echter nog niet op vooruitlopen. ''Ik wilde de titel winnen, dat was mijn enige zorg'', bromde de vedette.

NUwerk

Tip de redactie