Donderdag 29 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

FC Utrecht wint overtuigend van Roda JC

KERKRADE - FC Utrecht heeft een voorschot genomen op kwalificatie voor de voorronde van de Europa League.
Door ANP

De Domstedelingen wonnen donderdag in het Parkstad Limburg Stadion verdiend met 2-0 van Roda JC. Het was de eerste zege van FC Utrecht in Kerkrade in zeventien jaar tijd.

Tim Cornelisse en Dries Mertens bezorgden de gasten een riante uitgangspositie voor de return, zondag in Utrecht.

De uitwedstrijden tegen Roda JC leverden FC Utrecht de voorbije seizoenen voornamelijk teleurstellingen op.

Complex

De ploeg van trainer Ton du Chatinier rekende donderdag overtuigend af met dat 'complex'. Roda JC, de verrassende finalist in de play-offs, werd voor rust op alle fronten afgetroefd door FC Utrecht.

De gasten combineerden er lustig op los, wonnen bijna alle duels en scoorden op de juiste momenten: al na twee minuten en op slag van rust. Beide keren kregen ze hulp van de thuisclub.

Doelman Przemyslaw Tyton ging vroeg in de wedstrijd opzichtig in de fout bij een afstandsschot van Cornelisse (0-1).

Boldizsár Bodor greep aan het einde van de eerste helft slap in bij een uitbraak van FC Utrecht. Mertens kreeg zo tot zijn verrassing toch de kans om Tyton te verschalken (0-2).

Elleboogstoot

De enige keer dat FC Utrecht in de problemen kwam, had de ploeg dat aan zichzelf te wijten.

Jan Wuytens deelde een elleboogstoot uit aan spits Mads Junker, die slechts met een gele kaart werd bestraft. De vrije trap voor Roda JC, van net buiten het strafschopgebied, leverde niets op.

Extra aanvaller

Roda-trainer Harm van Veldhoven dirigeerde na de hervatting verdediger Jan Paul Saeijs als extra aanvaller naar de spits en haalde de ongeïnspireerd spelende Anouar Hadouir naar de kant.

Het was de opmaat voor een Limburgs offensief. De beste kansen waren echter voor FC Utrecht. Mertens (schot over), Jacob Mulenga (kopbal en schot naast) en Nana Asare (schot geblokt) verzuimden om de voorsprong verder uit te bouwen.

Pas een kwartier voor tijd werd Utrecht-doelman Michel Vorm op de proef gesteld. Hij plukte een vrije trap van Bodor fraai uit de hoek.

Aanbevolen artikelen