HOOFDDORP - Atletico Madrid heeft woensdag de eerste editie van de Europa League op zijn naam geschreven.

De Spaanse club dankte de Europese hoofdprijs aan twee ingevingen van spits Diego Forlan, die Atletico in de verlenging langs Fulham schoot: 2-1. De prijzenkast van de 131-jarige club uit Engeland bleef daardoor leeg.

Atletico Madrid volgt Sjachtar Donetsk op, dat vorig jaar de laatste UEFA Cup won. Na de reguliere speeltijd was het in Hamburg nog 1-1.

Forlan maakte vier minuten voor het einde van de verlenging zijn tweede doelpunt, waardoor hij Atletico Madrid de tweede Europese beker uit de historie bezorgde. De club won in 1962 de Europa Cup II.

Competities

Met Atletico Madrid en Fulham stonden twee ploegen in de eindstrijd waar vooraf bijna niemand rekening mee had gehouden. In eigen land speelden de Europese finalisten dit seizoen geen rol van betekenis.

Atletico staat negende in de Primera Division, Fulham kwam in Engeland niet verder dan de twaalfde plaats. Dat manager Roy Hodgson toch werd uitgeroepen tot trainer van het jaar dankte hij vooral aan de sensationele prestaties van zijn bescheiden elftal in de Europa League.

Op weg naar de eindstrijd rekende Fulham af met erkende clubs als Sjachtar Donetsk, Juventus en VfL Wolfsburg. In de halve finale maakte Fulham bovendien een einde aan de droom van Hamburger SV, dat maar wat graag de finale in eigen stadion had gespeeld.

Weinig inbreng Fulham

De Londenaren hadden woensdag aanvankelijk weinig in te brengen tegen Atletico Madrid. De technisch superieure Spanjaarden zetten het klasseverschil na een half uur om in een voorsprong.

Na een vloeiende aanval belandde een mislukt schot van Sergio Aguëro voor de voeten van Diego Forlan, die de bal achter Fulham-doelman Mark Schwarzer tikte: 1-0.

De spits uit Uruguay had in het begin van de wedstrijd al de buitenkant van de paal geraakt. Uit het niets kwam Fulham acht minuten voor rust langszij. Clubtopscorer Bobby Zamora leek zich vast te lopen, maar de bal kwam via Zoltan Gera nog bij Simon Davies die geen moment aarzelde: 1-1.

Passie en inzet

Op basis van passie en veel inzet knokte Fulham zich wat beter in de wedstrijd. Davies was na een uur spelen zelfs dicht bij een voorsprong, maar zijn venijnige schot werd gepareerd door de Madrileense keeper David de Gea.

Atletico Madrid haalde bij lange na niet meer het niveau van de eerste helft, waardoor de kwaliteit van de finale afzakte naar een bedenkelijk peil. Ook in de noodzakelijke verlenging blonken beide ploegen vooral uit in knullig balverlies. Forlan voorkwam met zijn tweede doelpunt, op aangeven van Aguëro, strafschoppen: 2-1.

Atlético Madrid - Fulham