CUNEO - Vincenzo Nibali heeft woensdag in de Ronde van Italië de roze leiderstrui overgenomen van Aleksandr Vinokoerov.

De Italiaanse wielrenner dankt de eerste plaats in het klassement aan de zege van zijn team Liquigas-Doimo in de ploegentijdrit.

Liquigas had voor de 32,5 kilometer lange etappe, van Savigliano naar Cuneo, 36 minuten en 37 seconden nodig. Team Sky eindigde op dertien seconden achterstand als tweede, voor Team HTC-Columbia (21 seconden).

Vinokoerov kwam met Astana niet verder dan de gedeelde vijfde plek, op 38 tellen van Liquigas.

Rabobank

Rabobank noteerde de elfde tijd, op 1.04 van Liquigas, dat door de zege in de ploegentijdrit alle drie de ereplaatsen in het klassement bezit. Achter Nibali staan zijn landgenoten Ivan Basso (tweede) en Valerio Agnoli (derde).

Basso had tot dusverre dertien seconden meer nodig dan Nibali. De achterstand van Agnoli op de klassementsleider is twintig seconden.

André Greipel is op plek vier de eerste wielrenner van een ander team dan Liquigas. De Duitser van Columbia staat op 0.26. Vinokoerov zakte terug naar de zesde plaats op 0.33.

Wolkbreuk

Dat de klassering van de Rabobank niet hoger uitviel, was volgens ploegleider Erik Dekker vooral de wijten aan een wolkbreuk waar zijn renners net voor het eerste tussenpunt mee werden geconfronteerd.

Rabobank kreeg na ongeveer twaalf kilometer op het 33 kilometer lange parcours tussen Savigliano en Cuneo te maken met een hoosbui. "Je ziet het ook duidelijk terug in de tussentijden", legde Dekker uit.

"Halverwege hadden we al een achterstand van 1.09 minuut op de snelste ploeg en op de streep was die achterstand plots met een paar seconden teruggelopen."

Geen excuus

Ook volgens sprinter Graeme Brown had de regen, die ook het net na Rabobank gestarte Milram parten speelde, een grote rol gespeeld. "Het was ongelooflijk, net of we door een rivier heenreden", vond de drager van de puntentrui. Pieter Weening wilde het weer niet als excuus gebruiken. "Natuurlijk was het vervelend, maar meer ook niet."

Weening blijft ook na de ploegentijdrit de hoogst geklasseerde Nederlander, al zakt hij wel van de tiende naar de zestiende plaats. "Of ik al met een schuin oog naar het klassement kijk?", vroeg de Fries, die aan zijn eerste Giro bezig is. "Ach, het is nog veel te vroeg om daar iets zinnigs over te kunnen zeggen."