'KERS keert terug in 2011'

AMSTERDAM - Het energiehergebruiksysteem KERS keert naar alle waarschijnlijkheid terug in de Formule 1. De in 2009 geïntroduceerde technologie, die de coureurs met een druk op de knop tijdelijk over extra vermogen laat beschikken, is voor 2010 met een herenakkoord verboden omdat het te duur werd.

De Formule 1-teams verenigd in de FOTA zijn tijdens de Grand Prix van Spanje overeengekomen dat KERS in 2011 weer gebruikt mag worden, mits het voldoet aan een nog onbekende aantal prestatie- en kostenvoorwaarden.

KERS, of Kinetic Energy Recovery Systems, slaat de tijdens het remmen vrijkomende energie op in batterijen, die daarmee een elektromotor kunnen aandrijven. Door een knop op het stuur in te drukken krijgt de coureur ongeveer acht seconden lang rond de 80 pk aan extra vermogen.

In 2009 verschenen meerdere teams met dit systeem op de circuits. Het team van Williams werkt aan een systeem waarbij een draaiend vliegwiel de energie-opslag verzorgt.

Vrije keuze

Autosport meldt dat Renault en Ferrari de grote initiators zijn van de terugkeer van KERS. Zij kregen Williams en Mercedes GP aan hun zijde. De teams mogen zelf kiezen wat voor technologie ze willen gebruiken. Eerder is er gesproken over een standaard systeem voor alle teams.

Mercedes GP-CEO Nick Fry verwacht dat de meeste teams met KERS aan de start staan in 2011. "Wij kijken nog naar welke variant we gaan gebruiken. Maar ik ben er een groot voorstander van. Het zou mij niet verrassen als de meeste auto's er volgend jaar mee uitgerust zijn."

Goed besluit

Ook Ferrari-teambaas Stefano Domenicali is enthousiast: "Ik hoop dat het gaat lukken, we gaan het zeker weten proberen. Volgens mij hebben we het juiste besluit genomen."

In Maranello wordt hard gewerkt aan een goed en betrouwbaar KERS-systeem. "We kunnen niet riskeren dat we tegen dezelfde problemen aanlopen als vorig jaar. Toen hadden we een prima systeem, maar niet goed genoeg om in de auto te stoppen."

Tip de redactie