BUNNIK - Joost Bellaart heeft maandag besloten zijn functieals bondscoach van de nationale mannenhockeyploeg neer te leggen.Na de kritiek van zes internationals sprak het bestuur van dehockeybond nog wel het vertrouwen uit in zijn functioneren, maarBellaart is na de hevige reacties tot dit besluit gekomen.

"De hevigheid van de reacties op mijn persoon hebben er toegeleid dat ik heb moeten besluiten te stoppen. Ik denk dat ikinmiddels zo beschadigd ben, dat ik mijn rol niet meer optimaal kanvervullen", liet Bellaart maandag in een korte reactie weten. Decoach had een contract tot en met het olympisch toernooi in 2004.

"De hockeybond betreurt de situatie, maar accepteert hetbesluit van Bellaart, dat hij genomen heeft in het belang van desport. In de komende weken zal de KNHB zich beraden over devervanging van de bondscoach", aldus de KNHB in een communiqué.

Onwaardig

Koos Formsma, bestuurslid tophockey, gaat zich de komende tijdbezighouden met het samenstellen van een nieuwe technische staf."Ik heb mezelf geen deadline gesteld en weet ook nog niet of heteen Nederlandse of buitenlandse coach gaat worden. We gaan ons daarde komende tijd rustig over buigen. Hoe het verder moet met de zeslaten we aan de nieuwe coach over. Ik betreur in ieder geval demanier waarop Bellaart is aangevallen en behandeld. Dat is absoluutonwaardig."

Bellaart, na de Olympische Spelen van Sydney aangetreden alsopvolger van Maurits Hendriks, stond al geruime tijd onder druk. Nade mislukte Europese titelstrijd, waar het team met de vierdeplaats voor een historisch dieptepunt zorgde en rechtstreekseolympische kwalificatie miste, gaven diverse spelers al aan nietverder te willen met de bondscoach.

Afgelopen week kwam daar nog een ultimatum per brief bij van zesontevreden internationals. De zes (aanvoerder Delmee, Geeris,Jazet, Lomans, Van der Weide en Vogels), eisten het vertrek van debondscoach. Anders zouden ze zelf als international stoppen.

De hockeybond gaf niet toe aan het dreigement en liet Bellaartzitten. De bond besloot wel oud-international Ties Kruize aan dezijde van de beschadigde bondscoach te plaatsen. "Ik gavastberaden door", gaf Bellaart vrijdag aan nadat het bondsbestuurzijn zijde had gekozen. Maandag bleken die woorden iets te snelgezegd.