Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Van Nistelrooij niet naar WK

HOENDERLOO - Ruud van Nistelrooij gaat volgende maand niet met het Nederlands elftal naar het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika. Bert van Marwijk heeft de aanvaller van Hamburger SV niet opgenomen in zijn voorlopige selectie van 30 spelers, van wie er nog zeven afvallen.
Door ANP

De bondscoach moet uiterlijk op 1 juni zijn definitieve keurkorps van 23 spelers bij de wereldvoetbalbond FIFA inleveren.

Van Nistelrooij nam na EURO 2008 afscheid van Oranje. De spits liet de afgelopen maanden regelmatig weten dat hij graag wilde terugkeren in de nationale ploeg.

Van Nistelrooij verruilde in de winterstop Real Madrid voor Hamburger SV omdat hij weinig speeltijd kreeg in Spanje. Van Marwijk zag de aanvaller regelmatig aan het werk in de Bundesliga, maar besloot hem uiteindelijk niet te selecteren.

De bijna 34-jarige Van Nistelrooij voetbalde 64 interlands voor het Nederlands elftal en scoorde 33 keer.

Bewondering

Van Marwijk stelde Van Nistelrooij maandag van zijn beslissing op de hoogte.

''Ik heb hem gezegd dat we hem intensief hebben gevolgd en bewondering hebben voor zijn streven en inzet het WK te halen. Daarover heb ik tussentijds ook meerdere malen met hem gesproken. Naar mijn idee is Ruud weliswaar fit, maar restte hem na zijn langdurige knieblessure onvoldoende tijd om zijn noodzakelijke, oude niveau te halen'', aldus de bondscoach, die eerder al een rentree van Clarence Seedorf uitsloot.

Velthuizen

Piet Velthuizen van Vitesse gaat eveneens niet mee naar Zuid-Afrika. Van Marwijk geeft de voorkeur aan de doelmannen Maarten Stekelenburg, Michel Vorm en Sander Boschker.

''Piet is een talentvolle, jonge doelman die al langer bij ons in beeld is en dat zeker ook zal blijven. Op dit moment heb ik gekozen voor een combinatie van vorm, talent en ervaring en viel die afweging voor Piet negatief uit'', verklaarde de bondscoach.

Voorlopige WK-selectie

De overige 24 spelers die deze week trainen in Hoenderloo, maken wel deel uit van de voorlopige WK-selectie. Mark van Bommel, Arjen Robben, Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, Klaas-Jan Huntelaar en Vorm zijn nog actief met hun club.

Zij completeren het dertigtal. Vurnon Anita en Jeremain Lens behoren ook tot het voorlopige keurkorps van Van Marwijk voor het WK. Zij speelden nog nooit een interland.

Beslissing

Van Marwijk beslist binnenkort met welke voetballers hij volgende week woensdag naar Oostenrijk voor een trainingskamp vertrekt.

''Sneijder, Van Bommel en Robben komen pas later naar Seefeld, omdat ze op 22 mei nog de finale van de Champions League voetballen'', weet de bondscoach.

''Zij krijgen na die eindstrijd ook eerst een paar dagen rust, waardoor ze de oefenwedstrijd in Freiburg tegen Mexico missen. Het is niet gezegd dat de overige spelers wel allemaal naar Oostenrijk gaan'', aldus de bondscoach, die mogelijk eerder dan 1 juni al enkele spelers uit zijn selectie schrapt.

Aanbevolen artikelen