RIO DE JANEIRO - Brazilië gaat in Zuid-Afrika zonder Ronaldinho en Adriano op jacht naar zijn zesde wereldtitel.

Bondscoach Carlos Dunga besloot de twee aanvallers niet op te nemen in zijn selectie voor het titeltoernooi. Hij geeft de voorkeur aan de spitsen Robinho, Luis Fabiano, Nilmar en Grafite.

Ronaldinho (30) en Adriano (28) waren al enige tijd uit beeld voor de nationale ploeg. De twee grillige aanvallers haalden de afgelopen jaren niet hun vertrouwde niveau.

Ronaldinho, tweevoudig wereldvoetballer van het jaar, droeg ruim een jaar geleden voor het laatst het Braziliaanse shirt.

AC Milan

Hij hoopte na een redelijk succesvol seizoen bij AC Milan, waarin hij onder meer dertien keer scoorde, toch op een uitverkiezing voor het WK. Adriano 'ontvluchtte' vorig jaar Italië om in zijn vaderland bij Flamengo aan de slag te gaan.

Dunga maakte dinsdag in Rio de Janeiro meteen zijn definitieve selectie van 23 man bekend. Voormalig PSV'er Gomes, tegenwoordig in dienst van Tottenham Hotspur, is een van de drie keepers.

Michel Bastos verdiende door zijn opvallende prestaties bij Olympique Lyon een plek in het Braziliaanse keurkorps. Bastos werd ooit te licht bevonden bij Feyenoord.

Brazilië speelt in groep G tegen Portugal, Ivoorkust en Noord-Korea.

Toni

De terugkeer van Luca Toni naar Italië om scherper in beeld te blijven voor het WK lijkt vergeefs geweest.

De aanvaller van Bayern München verkaste op huurbasis naar AS Roma, maar kon de aandacht van bondscoach Marcello Lippi onvoldoende op zich vestigen.

Volgens de Italiaanse media is de spits gepasseerd.

Ook zijn ploeggenoot Francesco Totti is niet opgenomen in de voorlopige WK-selectie van dertig man. De lijst wordt later op de dag officieel bekend.