Giro-baas hekelt dopingbeleid buiten Italië

CUNEO - Angelo Zomegnan, directeur van de Giro d'Italia, heeft zijn twijfels bij het dopingbeleid in het wielrennen. De Italiaan vindt dat zijn land het voortouw neemt met strenge dopingcontroles en dat andere landen daarbij achterblijven.

Volgens Zomegnan ontstaat daardoor 'wielrennen met twee snelheden' waarin dopinggebruikers de 'schone' renners aftroeven.

''De Italiaanse renners worden vaker gecontroleerd en gestraft dan coureurs van andere landen'', aldus de Giro-baas. Zomegnan wijst specifiek op de Spanjaard Alejandro Valverde die in Italië voor twee jaar geschorst is, maar daarbuiten gewoon wedstrijden mag rijden.

''We kunnen controleren wat we willen, maar als renners niet geschorst worden, blijven we bezig. Op die manier komt er nooit gerechtigheid.''

Basso en Ricco

De Italianen Ivan Basso en Ricardo Ricco werden in de afgelopen jaren geschorst door het Italiaans olympisch comité (CONI). Begin dit jaar kwam Danilo di Luca daar ook bij.

Franco Pellizzoti moet zich volgende week ook melden bij het CONI. De renner van Liquigas werd vlak voor de Ronde van Italië uitgesloten van deelname door afwijkende bloedwaarden.

De Giro heeft dinsdag een rustdag na drie dagen koersen door Nederland. Woensdag wordt de wedstrijd in Noord-Italië hervat.

Bekijk onze Giro-special

Tip de redactie